Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение сред родители и учители в училището в Банкя

Снимка: БГНЕС

За този час е насрочен поредният протест на група родители на ученици в 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя, които настояват за оставката на ръководството на училището. Този конфликт продължава вече втори месец с поредица сигнали и жалби, изпратени до различни институции, и множество медийни изяви на недоволните родители. Те са около 30-ина души, поне толкова са подписите в подписката им за сваляне на ръководството. Срещу тях обаче се противопоставят останалите родители на деца, които учат в това училище, които са събрали над 600 подписа в подкрепа на ръководството.

В дъното на конфликта стоят сложни междуличностни отношения, прераснали в открита непоносимост и скандали. Един от поводите са изчезнали гуменки на ученик, разказва директорката Весела Неделчева:

"Една майка започна да пише за тези гуменки до всички институции. Ние бяхме проверени от всички институции, включително и от омбудсмана".

Родители на четвъртокласници обвиняват ръководството в липса на професионализъм и в лошо отношение към децата, наричат директорката "диктатор" и дават негативни оценки за качествата на педагозите:

"Нашият проблем започна от лошо отношение към децата, за да злепостави учителя. Имаме пуснати жалби до всички инстанции, съответно тя не предприе никакви мерки".

"Ние нямаме давани абсолютно никакви отчетни документи за нищо, което е плащано в училището. Нито за лагери, нито за екскурзии, за абсолютно нищо. Имаме само едни хвърчащи квитанции за униформите".

"Има голямо текучество на учители. Назначават се преподаватели, които не са способни да се справят с работата си и това се отразява много зле на децата. Няма качествени кадри".

"Когато има проблеми в класа и алармираме ръководството, много често няма обратна връзка, не се предприемат действия. Има проблеми с агресия в класа, с взаимоотношения на децата, с деца - учител и не се вземат мерки".

"Добрите учители се броят на пръсти, защото повечето напуснаха. Причините са тормоз и финансови неща, защото тя общо взето не им плаща редовно заплатите, не им плаща извънредните часове, а те са много. Реално очакваме да дойде някой, който да има адекватно отношение към училището".

Недоволните настояват за оставка на цялото ръководство. Срещу тях обаче застават другите родители. В писмо до медиите те заявяват, че безусловно подкрепят директорката Неделчева в опитите ѝ да наложи ред, уважение и дисциплина в училището. Наричат недоволството "евтина провокация", а твърденията на протестиращите "клеветнически и недостойни, защото не отразяват мнението на мнозинството родители". И още:

"Тук има 800 деца, което прави 1600 родители, и да има едни 15 родители, които само да се опитват да вадят някакви неща, не съм съгласен".

"Ами ние не сме имали никакви проблеми".

"Естествено, че няма как всички да са доволни. Някак си родителите са с нагласата, че ще си метнат децата в училището и тука всички са длъжни да им възпитават децата. Ама това не е вярно. По-скоро и това, което правят, е много. Никой родител не е върнат. Може би имаше 1-2 случая, в които родители бяха, как да кажа, прекалено агресивни и те вече стигаха до друго ниво, може би с тях е била ограничавана срещата, но като цяло няма върнати родители. Ако имаш някакъв проблем, заповядай поговори, ако те са адекватни, ще бъдат взети съответните мерки. И това е факт, а това, че някой иска да се меси, ами да си направи училище. Има едни 15-20 родители от 1600, които са почнали да крещят и да викат и тях ги чуват всички - и телевизии и радио, ами ние затова дойдохме тук, защото ние сме от позитивните и е време и ние да викнем, за да може и нас да ни чуят".

Няколко опита на родители да се разправят с учители и с деца накарали директорката Весела Неделчева да наложи строг пропускателен режим в училището, което недоволните майки наричат "бастилията". Директорката обаче е категорична, че в интерес на децата и образователния процес е да има спокойствие и ред:

"Докато аз съм тук, хаос няма да има. Няма да влизат безразборно родители, когато пожелаят, ще се спазват каналите за комуникация - родителски срещи, консултации".

В хода на конфликта протестиращите родители са изпратили десетки жалби и сигнали до всички възможни институции. Някои от тях, за пореден път с едни и същи обвинения, коментира Ваня Станчева от Регионалното управление по образованието.

"Проверките, които се правят, са възможно най-обективни и те имат за цел да видят обективната ситуация. Не винаги жалбоподателите са доволни от отговорите, които получават. И пак е въпрос на гражданска позиция да се съгласиш с компетентната институция, която е направила съответните заключения, а не да продължиш да настояваш на своето мнение".

Досегашните проверки не потвърждават повечето обвинения на родителите. Открити са някой административни нарушения, но не и злоупотреби, за каквито се твърди в сигналите. Педагозите в Банкя обаче си силно огорчени от създалата се ситуация и не крият разочарованието си от липсата на диалог с някои родители. Зам.-директорът Атанас Паскалев каза:

"Много колеги се отказват от този натиск от страна на родители. И това изключително рефлектира върху нас, ние сме под непрекъснато напрежение - ръководството, учителите, да отговаряме на жалби, на сигнали, на протести, в които много често се чудим как да отговорим защото няма зрънце истина, за което да се захванем".

Някои педагози са на крачка от решението да напуснат работа:

"Аз съм на ръба на силите си, на обидите, на огорченията, наистина не знам колко ще ми издържат нервите. Знам, че има хора, които разчитат на нас да учим децата им и може би това ни мотивира до известна степен да задържаме положението. Но ако така продължава, аз няма да мога".

Образователните експерти вече наблюдават ясна тенденция на отлив на педагози от системата именно по причини от такова естество, коментира Ваня Станчева от столичното управление по образованието.

"Като че ли в обществото като цяло започваме да губим усещането за съпричастност към другите. Не можем да се поставим в позицията на другия човек и да се опитаме да разберем защо е постъпил точно по този начин. Това не е само свързано с образованието. Можем да го наблюдаваме и в здравеопазването, и къде ли още не".

Жалкото е, че това рефлектира върху децата:

"Те стават свидетели понякога и на грозни сцени и всъщност не мисля, че това е добрият пример, който трябва да им даваме".

Репортажа чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15

Джон Малкович избра актьорите за "Оръжията и човекът"

Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от Народния театър, които ще участват в спектакъла "Оръжията и човекът" по пиесата на нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през октомври, а премиерата ще е месец по-късно. Постановката ще се играе на голямата сцена на Народния театър. Пиесата в 3 действия от..

публикувано на 18.04.24 в 20:09
Урсула фон дер Лайен на конференцията на ЕНП в Букурещ.

Фон дер Лайен: Задава се голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ

От следващата година се задава голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ, което ще доведе до значително понижение на неговите цени - това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след втория ден от заседанието на европейските лидери. Днес те обсъждаха икономически теми.  Данните показват, че голяма вълна от нови..

публикувано на 18.04.24 в 19:51

БДД е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от Главчев смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Димитър Главчев смяна на министъра на външните работи в условията сложна международна обстановка. Това се посочва в становище на организацията до медиите. То гласи:  "Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от..

публикувано на 18.04.24 в 19:05

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58