Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемгодишен художник прави първа самостоятелна изложба

Със "Светът, когато съм почти на седем" Христо Гавраилов тръгва по стъпките на дядо си

4
Христо Гавраилов
Снимка: Личен архив

„Рисува по стените, по белия килим, навсякъде. По телевизора, по себе си.“ Така описва сина си Христо Гавраилов неговата майка Велина Христова. „Светът, когато бях почти на седем“ е озаглавена дебютната изложбата на момчето. Първоначално мислели да кръстят изложбата „Палеозой“, защото невръстният художник много харесва динозаврите.

Когато Христо бил на три години, нарисувал върху тапетите огромен кораб. „Прекрасен пиратски кораб, с перспектива, два на два някъде беше картината“, спомня си майката.

"При погледа ни към детското творчество има един компромис – превеждаме това, което се случва в душите на децата, през погледа и на възрастния", разказа още майката на Христо.

При повечето хора има една отворена врата към творчеството и в по-ранна възраст, отбелязва Велина Христова. „Ще се надявам той да задържи този поглед към, както ги нарича той, другите портали, другите светове, които постоянно измисля, за да имаме попълнения в следващите години.“

Интересът на Христо Гавраилов към рисуването е потомствен – дядо му е добричкият художник Христо Господинов. Занимавал се е с пространствени оформления, графика, скулптура и керамика.

Малкият Христо предпочита да гледа пейзажите, вместо да ги рисува. От пластилин прави села и динозаври. Вече е участвал дори във филм, сниман в село Мандрица.

"Понякога рисувам по пет-шест рисунки на ден, а понякога – много повече", така описа той за творческото си ежедневие в предаването за култура "Графити по въздуха". 

Когато баба му криела другите му средства за рисуване, за да не драска по килима, прибягвал към химикалката.

Наумил си е да става „архитект и художник“, защото архитектът „рисува къщите как да са, тоест като съм архитект, все едно че съм художник“.

Изложбата на малкия Христо е подредена в Пловдив и ще продължи до края на май в ателието на Димитър Шопов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20