ИПИ: Социалните неравенства леко са намалели

| обновено на 03.05.19 в 16:54

Делът на бедното население през последната година намалява, като неравенствата в икономиката леко са се свили. Подобрява се и общото благосъстояние на домакинствата, а рискът от бедност намалява, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Линията на бедност през последната година се запазва въпреки увеличението на доходите, обратно на икономическата логика. В същото време делът на бедното население намалява, макар и само с процент и половина, но на най-ниското ниво от 2015 г. 

Хората, живеещи в риск от бедност или социално изключване, са намалели с 450 хиляди през 2018 г., като тези, които търпят материални лишения, са намалели от 30 на 21%, рекордно ниска стойност за страната ни, която, според обясненията на икономистите, се дължи на общото подобрение в благосъстоянието на домакинствата. 

"Има известно подобрение в стандарта на живот, но основно означава, че неравенствата в икономиката не са толкова големи, колкото са били предходни години. Отдавам това на повишената заетост, фактът, че все повече хора работят", казва Явор Алексиев от Института по пазарна икономика, и твърди още, че малцинствата се оказват все по-често увлечени в пазара на труда.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33