Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александер ван дер Белен с препоръка за предсрочни избори в началото на септември

| обновено на 19.05.19 в 18:53
Снимка: Анастасия Бакалска

След днешната си среща с канцлера Себастиян Курц, австрийският президент Александер ван дер Белен излезе с препоръка страната да проведе предсрочни избори в началото на септември.

В събота ван дер Белен подчерта, че корупционният скандал със заместника на Курц не представлява това, което представлява Австрия. Днес той призова съгражданите му да получат бърз шанс да си възвърнат доверието в правителството.

"Накратко: казах вчера, че това, което се е случило, не е Австрия и че съм загубил доверие в част от федералния кабинет. Заради това с господин канцлера имаме споразумение, че правилната стъпка за Австрия е да се проведат предсрочни парламентарни избори". 

Политическата криза в страната се разрази, след публикуването на  видео от 2017 г., показващо как заместникът на Курц от крайнодясната Партия на свободата обещава разпределение на обществени договори срещу медийна подкрепа за кампанията му.

На записа жена, представила се за богата рускиня, изтъква, че иска да закупи най-големия австрийски таблоид. Хайнц-Кристиан Щрахе й предлага след като това стане, част от журналистите да бъдат освободени и заменени с нови лица.  

Кристиан Щрахе вече подаде оставка от всички заемани от него постове. Оставка подаде и парламентарният шеф на Партията на свободата Йохан Гуденус.

Макар националистът да подаде оставка, канцлерът, който нарече станалото "последната капка", обяви края на коалицията и поиска нови избори. Щрахе наречи поведението си "глупаво" и "безотговорно" и го обясни с употребата на алкохол.

Днес се очаква да бъде назначен негов временен заместник. Австрийската народна партия на канцлера и Партията на свободата управляват съвместно година и половина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе

Крайнодесният вицеканцлер на Австрия хвърли оставка заради „Аферата Ибиса“

Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде днес оставка заради „Аферата Ибиса“, както бе наречен скандален запис с него от медиите, предаде Ройтерс. Освен от правителството Щрахе ще..

обновено на 18.05.19 в 20:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането.

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи..

публикувано на 25.04.24 в 12:00