Борис Попиванов: Ако партийната субсидия отпадне, ще има тежки последици

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

„Тази ситуация е примамлива за мнозина, които обаче не си дават сметка колко по-зле може да стане положението с това необмислено и хаотично намаляване на партийните субсидии. Ако цитирам Наполеон, то това, което в момента правят в парламента, е по-лошо от престъпление, това е грешка. И е грешка на българския политически елит, в голяма негова част“. Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов.

По думите му и сега партиите вероятно прибягват до донорства от бизнеса, но имат и ресурс за самостоятелно действие. Но изгуби ли се окончателно този ресурс, нещата с независимостта на политическите структури ще се промени.

Според Попиванов управляващата партия няма нужда от тези пари и тя би могла да се откаже от персоналната си субсидия, но има политически сили, на които и субсидията не достига.

„Партийната субсидия е необходима, където има реален вътрешнопартиен живот, където има реална вътрешна демокрация, където се изискват средства за мобилизация на самата партия, за извършване на дейности“, допълни политологът в предаването „12+3“ и предвиди тежки последици, ако партийната субсидия отпадне.

Политологът смята, че за конкретни суми за субсидия може да се говори едва след широко и бавно публично обсъждане за присъщите разходи на една политическа сила, за механизмите за реален контрол, които могат да се упражняват върху тези средства:

„Не трябва да си играем на принципа това е много, това е малко, харесва ми толкова пари, не ми харесва толкова пари… Трябва сумите да се следят за какво се харчат и да бъдат отнемани, ако се изразходват по начин, различен от указания от закона. Трябва да вървим към повече контрол, а не към по-малко демокрация“.

Борис Попиванов коментира и ситуацията в БСП и предстоящия конгрес на партията:

„Макар че междуличностните противоречия са много тежки, дълбоки и трудно преодолими и са на повърхността, и са във фокуса на вниманието, те отразяват и някакъв тип разбиране за това какво е левица, какво е социално, солидарно, европейско, патриотично. Ако имат тази политическа мъдрост, каквато представителите на левицата претендират да имат, да я изведат на преден план, за да могат да привлекат много повече подкрепа към себе си“.

Интервюто с Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33