Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чао, Хлапе. За нас беше чест да те гледаме!

Фернандо Торес
Снимка: БГНЕС

Броени дни, преди да се навършат 18 години, откакто започна професионалната си футболна кариера, 35-годишният Фернандо Торес обяви нейния край.

Ел Ниньо, или в превод Хлапето, както му викаха, няма повече да радва почитателите си с головете, които бележи. Но испанецът оставя забележима следа зад себе си.

Легендата за Торес започва, когато отборът на неговото сърце Атлетико Мадрид е в ада на Втора дивизия. Тогава едно 17-годишно момче се появява на терена с номер 35 на гърба, за да престои на терена 35 минути срещу Леганес. Първият му гол е срещу Албасете, а със своите 7 попадения през втория си сезон, той помага за завръщането на "дюшекчиите" в елита.

От 2003-а до 2007 година той се утвърждава като един от най-добрите стрелци в Примера дивисион и привлича вниманието на Рафа Бенитес, който го довежда в Ливърпул срещу 38 милиона евро.

През сезона 2010-11 година Торес се превръща в най-скъпия трансфер на испански футболист, преминавайки от Ливърпул в Челси срещу над 58 милиона евро.

Следващата стъпка в кариерата му е италианският гранд Милан, откъдето следва завръщане в любимия му тим Атлетико Мадрид. А краят на кариерата му го заварва в Япония, където окачва обувките на пирона като играч на местния Саган Тосу.

На клубно ниво отличията за Фернандо са доста и значими. С Челси печели Шампионската лига и Лига Европа. Вторият по сила евротурнир е във витрината му и с екипа на "дюшекчиите".

Но най-големите си трофеи печели с екипа на испанския национален отбор. Той триумфира със европейската титла на два пъти - през 2008 и 2012 година, а между тях през 2010 година става и световен шампион с Ла Фурия роха. Именно негов гол носи първата титла от тази тройна серия при успеха с 1:0 на еврофинала срещу Германия. 

С екипа на своя национален отбор Торес записва 110 участия, в които реализира 38 попадения.

Стилът му на игра бива определян от световните медии като "изключително техничен", смятан е "за много успешен нападател" и за "футболист, способен на изпълнения от световна класа".

Ел Ниньо - Хлапето, остава в историята на футбола. Не като най-великия, но като един голям футболист с големи успехи. Като легенда на испанския футбол! Като икона за Атлетико Мадрид!

Чао, Хлапе. За нас беше чест да те гледаме!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33
Бинев връчва анцуг на България на Ализаде.

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде ще се състезава за България

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Кимия Ализаде ще се състезава за България. 25-годишната иранка, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев. "Много съм щастлива да бъда тук и съм благодарна на всички, че ми дадоха възможността да представям България. Сега..

публикувано на 27.03.24 в 12:03
Германия - Нидерландия

Германия надигра Нидерландия, Испания и Бразилия със зрелищно равенство

Домакинът на Евро 2024 Германия победи с 2:1 у дома Нидерландия в контролен футболен мач, изигран във Франкфурт. Още в четвъртата минута Мемфис Депай асистира за Джоуи Феерман, който даде аванс за гостите, но само седем минути след това Максимилиан Мителщадт изравни след пас на Джамал Мусиала. В 18-ата минута нов пас на Мусиала изведе Илкай..

публикувано на 27.03.24 в 07:46
Полша празнува класиране за Евро 2024

Полша, Украйна и Грузия са последните участници на Евро 2024 в Германия

Националните отбори на Полша, Украйна и Грузия са последните 3 участника на Европейското първенство по футбол в Германия през лятото, след като успяха да спечелят решаващите квалификационни срещи.  В Кардиф поляците отстраниха домакина Уелс след победа с 5:4 при изпълнението на дузпи. В редовното време и продълженията двата отбора направиха..

публикувано на 27.03.24 в 07:39
Григор Димитров

Григор Димитров стигна четвъртфинал в Маями след голяма битка с Хуркач

Поставеният под №11 Григор Димитров стигна четвъртфиналите на Мастърс 1000 тенис турнира в Маями (САЩ), след като надигра поляка Хуберт Хуркач в епична битка, продължила 2 часа и 41 минути - 3:6, 6:3 и 7:6 (3).  Хасковлията ще играе за първи път в кариерата си в тази фаза на турнира в Маями, а негов съперник в петък ще бъде поставеният под №1 в схемата..

публикувано на 27.03.24 в 06:47

Грузия ще играе за пръв път на европейско по футбол

Грузия се класира за първи път в историята си за финалите на Европейско първенство. Във финален плейоф грузинците завършиха наравно скучно 0:0 с Гърция в редовното време и продълженията, но спечелиха с 4:2 след дузпи в Тбилиси. Халфът Ника Квеквескири се разписа при решителния удар от бялата точка, хвърляйки в екстаз публиката в грузинската столица...

публикувано на 26.03.24 в 23:08

Нефтохимик е полуфиналист, Левски и Пирин ще играят трети мач

Шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) се класира за полуфинали в мъжката лига. Тимът, воден от Мартин Стоев, надигра като гост Берое 2016 (Стара Загора) с 3:1 (22:25, 25:22, 25:19, 25:17) във втори мач между двата тима от ¼-финалните плейофи, който се игра в зала „Иван Вазов“ .  Така бургазлии отстраниха съперника с общ резултат 2-0 успеха и продължават..

публикувано на 26.03.24 в 21:17