Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наръчник дава подробни съвети как да водим децата на планина

Престоят в планината дава на децата самочувствие и ги дисциплинира, смята авторът

Снимка: БГНЕС

От каква възраст е най-подходящо да тръгнете с децата си на планина и кои са най-подходящите маршрути? Отговорите дава наръчникът „На планина с деца“, събрал идеи и съвети, които ще ви убедят, че организирането на поход с най-малките туристи е напълно възможно и носи положителни емоции, развива качества и възпитава ценности.

Историите на дядо Владо – Владимир Сотиров, автор на книгата, който обикаля с внуците си Рила, Пирин и Родопите, могат да мотивират и по-скептичните, че децата се справят добре в планината. Той дава „рецепти“ какъв трябва да бъде подходът, така че детето да обикне планината и да тръгва с желание.

След 15 години ходене по планините той събрал всичките си пътеписи, публикувани в планинарски сайт, обработил ги, получило се нещо като семеен албум с над хиляда снимки. Въз основа на тази семейна ценност се появил и издателския проект. „Махнахме снимките, намалихме личния момент до максимум и се получиха точно тези наставления, които имат формата на наръчник“, обясни Сотиров в предаването "Закуска на тревата".

Той води и четирите си внучета на планина, при това спят на палатка, а не в хижи. Смята, че децата след две-три годишна възраст могат да нощуват в палатка в планината, както и да изминават по-големи разстояния.

„Първият например беше на две години и два месеца, когато го заведох под Мальовица и се изкачи с мен до Еленините езера – никакво носене, разбира се, детето си вървеше само. Мила (това е внучката)на три измина 25 километра за 12 часа цял ден ходене по Каньона на водопадите край Смолян. Боян беше, вторият внук, нямаше три години, когато се качи на Мальовица – пак сам. Внучката на четири се качи на Вихрен – това са 1100 метра денивелация.“

Наръчникът включва подробни препоръки и рецепти, както и отделно приложение с близо 40 различни варианта за еднодневни и няколкодневни екскурзии с различно ниво на трудност.

Според Владимир Сотиров включването на децата от малки в подобни семейни експедиции им дава самочувствие и те се усещат „наравно с големите“.

„Големите вървят и малките вървят. Вали ги дъжд, ама всички ни вали. Студено е, да, за всички е студено. Като бонус вече идва една дисциплина, която се проявява през цялата година вече в семейна обстановка. Няма глезотии, няма непослушание.“

С възрастта децата се радват да носят и повече свои вещи, като така помагат в разпределянето на багажа по време на поход, разказа още Сотиров.

„Това е едно послание, мое, към възрастните, да повярват в децата си, да нарамят раниците, да повярват и в себе си и да тръгнат.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.