Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Салвини призова за предсрочни избори в Италия и призова своите депутати

Матео Салвини
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини призова за предсрочни избори в Италия и призова своите депутати в Рим утре въпреки ваканцията. 

В петък Салвини внесе вот на недоверие срещу правителството, съставено от неговата партия лига и популисткото движение "5 звезди" на Луиджи ди Майо. Планът на Салвини е да предизвика предсрочен вот през октомври и да застане начело на новото италианско правителство. Този план среща опозиция от страна на партиите, от чиято подкрепа Салвини има нужда, за да мине вота на недоверие. 

Бившият лидер на Демократическата партия Матео Ренци заяви в интервю за "Кориере дела Сера", че Италия има нужда от преходно правителство, подкрепен от всички партии. Първата задача на този кабинет ще бъде да намери 23 милиарда евро, за да избегне повишение на данък ДДС, което трябва да влезе в сила от януари, заяви Ренци. Бившият италиански премиер, който все още има силно влияние в Демократическата партия, подкрепи и движението "5 звезди" за законодателство, което да намали броя на депутатите и сенаторите до 345. В момента в Долната камарата на италианския парламент има 630 депутати, а сенаторите са 315. 

От своя страна лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че да се предизвиква правителствена криза в този момент и „глупаво и опасно“. Въпреки различията между "5 звезди" и Демократическата партия по редица въпроси, в този момент италианските политически наблюдатели виждат сближаване. И докато това се случва, Матео Салвини води своеобразна предизборна кампания по плажовете на Италия. Облечен по бански той се радва на вниманието на плажуващите италианци, които се редяха на опашка да си направят селфи със силния на деня. Но Салвини беше посрещнат с протест при пристигането му в Катания на остров Сицилия. Избухнаха и сблъсъци пред сградата на кметството, където Матео Салвини имаше среща. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ако има предсрочни избори в Италия през октомври, Салвини ще ги спечели с близо 40%

Заради правителствената криза в Италия в понеделник председателите на политическите групи в Сената ще определят датата за обсъждане и гласуване на предложението на „Лига” за вот на недоверие към премиера Джузепе Конте , а във вторник това ще направят..

публикувано на 10.08.19 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното..

публикувано на 24.04.24 в 18:53

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че,..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа..

публикувано на 24.04.24 в 17:46