Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници възстановяват популацията на елени в Източните Родопи

У нас се среща най-голямата свободна популация на елени лопатари в Европа

3
Природозащитници се борят за възстановяване на популацията на елени в Източните Родопи
Снимка: Еленица Маринова

Разходка из Източните Родопи трудно може да бъде описана в едно изречение. Спиращи дъха красиви язовири, интересни скални форми, наблюдение на застрашени животински видове в тяхното естествено местообитание - Източните Родопи предлагат всичко това, съчетано с гостоприемството на местните жители и местните кулинарни изкушения.

В района се срещат близо 2 000 вида растения, както и над 4 300 вида животни. Единайсет вида птици са включени в световния Червен списък на Международния съюз за защита на природата, а 245 са защитени от националното законодателство на страната. 

В продължение на десетилетия експерти полагат усилия за връщането на елените в района край язовир Студен кладенец.

Източните Родопи заемат площ около 6 000 квадратни километра, което представлява едва 5,4 % от общата територия на страната. Макар и малки по мащаби, тези земи се характеризират с изключително природно богатство, голям брой редки и застрашени от изчезване растения и животни.

Днес природозащитници помагат за завръщането на дивите тревопасни животни в природата - например благородните елени и елени лопатари, които с пашата си създават богата и разнообразна мозайка от поляни и гори. Откритите пространства са дом на много растения и дребни бозайници, влечуги и насекоми. Ето защо гората не бива да завладява тези терени, подчертава Стефан Аврамов от фондация „По-диви Родопи“. Той допълва, че ако Източните Родопи се превърнат в еднотипна гора, много видове растения, бозайници птици, влечуги, пеперуди ще изчезнат. 

Елените са ключово звено на екосистемата, грижейки се за отворените пространства

"Елените с пашуването си изяждат и поддържат тези отворени пространства. Те са ключови звена на екосистемата, тъй като, пасейки храсти, дървета и трева, те отварят естествени пространства вътре в гората, които иначе гората би трябвало да се затвори и да покрие абсолютно всичко. Всичките ливади и пасища би трябвало да са затворени и, съответно, хиляди видове животни и растения, които са свързани с отворените местообитания, би трябвало да изчезнат. Там се размножават костенурки,  всякакви земноводни и влечуги, които имат нужда от отворени пространства. И един такъв пример е Странджа, където с намаляването на домашните животни все още има малко диви животни, с изключение на няколко ловни стопанства, гората се е затворила почти напълно. Да кажем египетският лешояд е изчезнал напълно от Странджа и царският орел от част от Западна Странджа."

Без да осъзнават, хората допринасят за нарушаването на биоразнообразието. В  търсене на по-добър начин на живот много от тях напускат селата. В резултат - животновъдството и селското стопанство западат. Слабопродуктивните ниви биват изоставени, а свободно пашуващите животни намаляват. Откритите пространства започват да обрастват с храсти и дървета.

В допълнение към необходимостта от наличие на открити терени, стадата от диви копитни са и храна за вълци, рисове, орли и лешояди. Грабливите птици намират по-лесно храна в откритите пространства, затова те често кръжат над пасищата. Лешоядите, наричани санитарите на природата, бързо намират умрелите животни в откритите пространства. Изяждайки ги, те спират разпространението на болести и зарази.

Стефан Аврамов допълва, че за нормалното функциониране на екосистемите са необходими най-различни животни.

"Всеки вид в природата си има неговото място и колкото е по-пълна една екосистема, толкова тя е и по-устойчива. Различните животни ядат различни части от дърветата и храстите. Благородният елен се храни с листа, кори и клонки от дърветата и храстите. Елените лопатари са по-скоро животни на отворените пространства, предпочитат ливадите и пасищата. Те са по-ниски животни и могат да пасат на височина до метър и половина най-много. Благородните елени на задните си крака сме ги виждали, могат да достигат клонки на височина два метра, два метра и половина и по този начин те много по-голямо влияние оказват върху гората и за формирането на нови отворени пространства вътре в нея."

Възстановяването на популацията около Студен кладенец започва още през 60-те

Голямото възстановяване на елените лопатари в района на язовир Студен кладенец започва през 60-те години на миналия век. Около южния бряг на водоема има около 2 хиляди и 500 животни. Любопитен е фактът, че еленът лопатар е бил един от най многобройните видове дивеч в южна България и Северна Гърция през античността.

Със своята голяма численост, в наши дни у нас се среща най-голямата свободна популация на елени лопатари в Европа. Природозащитници от "По-диви Родопи" и експерти от Националното ловно сдружение си сътрудничат за връщането и разселването на благородните елени в района. Видът е бил един от любимите ловни обекти на тракийските и средновековни владетели. Животните се закупуват от други ловни стопанства, а цената на един елен варира между хиляда и две хиляди лева.

"Когато започнахме работа тук, тук нямаше въобще благородни елени. Ние разселихме общо може би над 60 животни в рамките на два проекта и в момента ще ги преброим животните есента, когато започне сватбуването и след това през зимата - тогава формират стада, но се надяваме с тазгодишния прираст и ако оцелеят от бракониерите, да се съберат 80-100 животни вече", съобщи Стефан Аврамов.

Богатото биоразнообразие на Източните Родопи носи още едно предимство - привлича ежегодно множество туристи, а това се превръща в нов поминък за местните хора. Налице са условия за развитие на различни форми на природосъобразен бизнес.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33