Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати масово бойкотират откриването на новата съдебна година в Турция

Мнозинството адвокати недоволстват, че с откриването на годината в президентския дворец се нарушава разделението на властите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на летните отпуски днес се открива новата съдебна година в Турция. Провеждането на церемонията по откриване на новия правораздавателен сезон ще се проведе в президентския дворец, а не в съдебна или друга сграда. Това предизвика бойкот от страна на голямото мнозинство от турските адвокати поради недоволство, че се нарушава разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Тържественото откриване на новата съдебна година досега на два пъти – непосредствено след опита за преврат през 2016 г. и миналата година – се е състояло в президентската резиденция. На церемонията ще присъстват съдии и прокурори от висшите инстанции в Турция, съдебни служители. Бойкотът от страна на 42 адвокатски колегии обаче е безпрецедентен досега. Според предварителни информации поне 20 от около 380 съдии в турския върховен касационен съд също са отказали да посетят церемонията.

Въпреки това, от висшата касационна инстанция, която е формален домакин, съобщиха, че няколко адвокатски колегии са приели поканата, а редица от председателите на областни адвокатски сдружения ще присъстват, въпреки решението на мнозинството от членовете им да бойкотират откриването.

Призивът за бойкот дойде от адвокатската колегия в традиционно светски ориентирания пристанищен град Измир.

Ръководителят на колегията се мотивира с наличието на арестувани заради тяхната работа по политически причини адвокати и че присъствие на откриването би означавало всеки да стане част от съдебна система, в която обществеността няма ни най-малко доверие.

По-късно към решението на колегите си да не уважат церемонията се присъединиха и двете други най-големи адвокатски асоциации в Турция – в столицата Анкара и в най-големия град на страната – Истанбул. Със своите над 43 000 адвокати, колегията в мегаполиса е една от най-големите в света. Постигането на съгласие сред толкова много членове не е никак лесно и е известно, че и сред адвокатите има привърженици на различни политически виждания и сили.

Отказът си да участва на събитието мнозинството от Истанбулската адвокатска колегия мотивира с това, че се нарушава чл. 104 от Конституцията, прогласяващ независимостта на съдебната власт и президента на страната.

Още по-остър беше председателят на професионалното сдружение в града и един от неговите доайени – Мехмед Дуракоглу, който написа до Върховния касационен съд, че присъствие на церемонията би означавало отхвърляне на всички ценности, с които са обвързани, включително демокрацията, правото и справедливостта.

Той обясни политическия натиск в последните години пред независимата уеб-медия „Мediascope“:

Трябва да обясня разделението на властите. Особено след промяната на системата, което аз наричам промяна на режима на управление, от влизането в сила на президентската система на управление, и без това съществуващите отпреди това съмнения в независимостта на съдебната система, на практика бяха узаконени. И в миналото срещу съдебната система имаше много силен политически натиск, който започна да се усилва при управлението на Партията на справедливостта и развитието. Направените промени по време на извънредното положение, въведено след опита за преврат, станаха причина този натиск да е в особено видима форма“.

На 18 август председателят на истанбулската колегия заяви, че адвокатите ще продължат кампанията си за по-голяма съдебна независимост в Турция, дори и да „платят висока цена“. Дуракоглу допълни, че те не изпитват страх или колебание.

Съюзът на турските адвокати обаче взе решение да приеме поканата. Адвокат от Истанбул разказа за БНР, че при гласуването на ръководството на адвокатския съюз решението за участието на председателя му Метин Фейзиоглу е било взето с минималната преднина от 4:3 гласа.

Така председателят на адвокатския съюз Метин Фейзиоглу ще спази традицията за участие в церемонията и заедно с председателя на турския върховен касационен съд Исмаил Рющю Джирит ще произнесат речи.

Фейзиоглу отговори с няколко интервюта на критиките срещу участието си. Той обясни, че висшата съдебна инстанция проверява дали някой е арестуван в нарушение на свободата на изразяване или става дума за терористична пропаганда:

От година и половина в Турция тече много важен процес – Стратегията за реформа на съдебната система. Под покрива на Министерството на правосъдието се събраха всички адвокатски колегии, юридическите факултети, Главната прокуратура, Съветът на съдиите и прокурорите, висшите съдилища, в резултат на което се появи този документ. Имаме безработица. За да се намали тя са необходими инвестиции. Освен лихвени проценти и насърчения, чуждите и местните инвеститори имат много важно очакване – кога документът за съдебна реформа ще се превърне в закон. Народът ни иска фабрики и работа. Ние пречки ли да поставяме или да помагаме? Нашите колеги адвокати очакват работа. Когато се отворят тези фабрики, това ще значи работа и за тях. Има хиляди млади адвокати, които нямат дребни пари за чай в джоба си. Това е тежест на моя гръб“.

Въпреки решението на централното ръководство на адвокатските съюзи, впоследствие и други адвокатски колегии от цяла Турция се присъединиха към решението за отказ от присъствие на церемонията в президентския комплекс. В крайна сметка общият им брой достигна 42 от общо 79 колегии.

Освен трите най-големи адвокатски общности, към тях се присъединиха и съдебни защитници и от други големи градове като Адана, Анталия, Бурса, Мугла.

Бойкотиращите колегии обхващат общо над 80% от адвокатите в страната, макар и не всички техни членове да подкрепят решението.

В последните години имаше осезаем срив на турската съдебна система в международните класации. В предишните години привърженици на проповедника Фетуллах Гюлен бяха проникнали дълбоко в юридическите структури. След опита за преврат през юли 2016 г. около 4500 съдии и прокурори бяха отстранени от длъжност заради връзки с движението.

Освен уволнените съдии и обвинители, около 1500 адвокати бяха разследвани и около 600 – съдени, като половината от тях дори бяха осъдени. Основно те получават присъди по обвинения за подпомагане или членство в терористични организации или терористична пропаганда. Според правозащитни организации, най-честата причина за това са техни подзащитни, обвинени в подобни престъпления.

Сред осъдените бяха и 14 бивши или действащи председатели на областни адвокатски колегии. В момента президентът има правомощия чрез държавен инспекторат да проверява адвокатските асоциации и дори да отстранява председатели или членове на ръководството на сдруженията.

На днешната церемония председателят на турския Върховен касационен съд, на съюза на адвокатите и политическите представители от висшия ешелон на изпълнителната власт ще очертаят основните акценти на работата по време на съдебния сезон 2019-2020 г. в Турция.

Репортажът по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната разходка в ЦЕРН, а паралелно с това учените от Физическия факултет ще предлагат и разходки в..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". Турнирът насърчава и подкрепя физическата..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56