Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Младост" 1 искат да спре процедура за строителство в района

Снимка: mediapool.bg

Жители на столичния квартал "Младост 1" протестират срещу подготвено застрояване на многоетажен блок в района на пазара. Недоволството е заради вече заградената площ, попадаща в частен имот.

"В началото на годината разбрахме, че има инвестиционен проект за хотел и жилищна сграда, прилежаща към него и нова улица, но направихме протести, два, три и решението за това тук да има УПИ за улицата и за строежите беше отменено, но ние знаем, че това в момента по никакъв начин не ни защитава, защото това решение може да бъде обжалвано от собствениците и съответно моментално отново мястото да бъде предназначено за строеж и отново инвестиционните решения да влязат в сила и съответно да се издаде виза, разрешение за строеж и тогава ще бъде много по-трудно да спрем цялата процедура", каза Цветелина Хаджибонева от гражданската инициатива "Заедно за "Младост".

Проблем има и с намиращата се в непосредствена близост бизнес сграда, собственост на друг инвеститор, който според недоволните граждани е изготвил проект за жилищна сграда и настоява за промяна на плана за регулация. Ако това се случи новата сграда ще засегне част от сега действащия пазар в квартала.

"Съвсем от скоро, буквално от днес разбрахме за инвестиционното намерение и желание на собственика на имота, така нареченият "пазар 1" да се преструктурира от двуетажна постройка в 8 до 10-етажна сграда, което означава, че абсолютно всички сергии и съответно целия пазар, който в момента от дясно на булевард "Сахаров" ще бъдат унищожени и буквално няколко квартала вече ще трябва да се преориентират и да пазаруват от съвсем различно място", коментира Владимир Христов.

Направена е подписка земята да се използва за зелена площ

Васил Котов, управител на фирма и собственик на имота с бизнес сградата, коментира пред "Хоризонт", че няма да строи на въпросното място:

"Процедурата цели урегулиране на имота, така че проблемът с регулацията да не се решава в съда. Устройственият план от 2009-а година ощетява бизнес сграда, намираща се на мястото. Част от нея не съществува".

Войслав Тодоров, общински съветник в Столичния общински съвет от партия "Нормална държава", обясни на какъв етап е процедурата:

"В последствие трябва да се разгледа и от районния експертен съвет. Този съвет в район "Младост" дава някои забележки, така че процедурата продължава. Все още няма взето решение окончателно, така че успяхме да разберем за действащата, развиващата се ситуация достатъчно навреме, така че да може да се реагира и моето лично желание е цялата тази процедура да стане максимално публична и да се разгледа и на обществено обсъждане, каквото всъщност е изискването, когато се правят такива реконструкции, такива изменения на подробните устройствени планове, касаещи жилищни комплекси, какъвто е този случай".

Силвия Христова, председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в СОС от групата на партия ГЕРБ, коментира в предаването "Хоризонт до обед", че е внесено искане за допускане на изработването на подробен устройствен план от собственика на терена, който попада на територията на пазара.

Не е разрешено допускане от главния архитект

"Още преди няколко месеца, когато е подадено това заявление, е изпратено писмо за становище до район "Младост". Становище по отношение на така внесеното мотивирано предложение. Така че такова до момента не е допускано и нямаме никакъв отговор от район "Младост", каза Силвия Христова.

Ще има обществено обсъждане 

"За територията на район "Младост" сме направили регистър на абсолютно всички проблемни казуси", допълни Силвия Христова.

Главният архитект на район "Младост" Стефан Стефанов обясни, че на 7-и август е внесено искане за становище за допускане на изменение на регулацията и застрояване на съответния имот.

Отговор е даден на 16-и септември със забележки от архитекта на район "Младост"

"На първо място несъответствие между чертежа и обяснителна записка, понеже се касае за алея, която е описана в записката, но не е отразена в самия чертеж. Става дума и за това, че засяга регулационен план на метрото в част вход и изход", каза архитект Стефан Стефанов.

Другите забележки

"Начинът, по който се предвижда новата улична регулация, попада върху трасето на велоалеята, която ще имаме. Освен това имаше нецелесъобразно премахване на паркоместа, което означава доста голям проблем. Да се премахнат паркоместа, за да може да се оформи по друг начин парцелът. И най-вече предлагаме мотивираното предложение да се съгласува с Метрополитен. Като цяло само мога да кажа в качеството на главен архитект, че наистина е притеснителна възможността, тази възможност в бъдеще нашия пазар, той е един от на-големите пазари в "Младост", който имаме, един ден той да изчезне, защото чух, че инвеститорът е заявил, че няма да строи, но имайки предвид, че тук става дума и за застрояване и ако това бъде допуснато като процедура, да ние ще направим, разбира се, обществените обсъждания, които имаме по закон, но има ли възможност и ние одобрим ли го като застрояване, повярвайте ми, в следващия момент инвеститорът, един ден просто, ще входира един проект и тази сграда ще бъде реализирана". 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05