Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители на "Младост" 1 искат да спре процедура за строителство в района

Снимка: mediapool.bg

Жители на столичния квартал "Младост 1" протестират срещу подготвено застрояване на многоетажен блок в района на пазара. Недоволството е заради вече заградената площ, попадаща в частен имот.

"В началото на годината разбрахме, че има инвестиционен проект за хотел и жилищна сграда, прилежаща към него и нова улица, но направихме протести, два, три и решението за това тук да има УПИ за улицата и за строежите беше отменено, но ние знаем, че това в момента по никакъв начин не ни защитава, защото това решение може да бъде обжалвано от собствениците и съответно моментално отново мястото да бъде предназначено за строеж и отново инвестиционните решения да влязат в сила и съответно да се издаде виза, разрешение за строеж и тогава ще бъде много по-трудно да спрем цялата процедура", каза Цветелина Хаджибонева от гражданската инициатива "Заедно за "Младост".

Проблем има и с намиращата се в непосредствена близост бизнес сграда, собственост на друг инвеститор, който според недоволните граждани е изготвил проект за жилищна сграда и настоява за промяна на плана за регулация. Ако това се случи новата сграда ще засегне част от сега действащия пазар в квартала.

"Съвсем от скоро, буквално от днес разбрахме за инвестиционното намерение и желание на собственика на имота, така нареченият "пазар 1" да се преструктурира от двуетажна постройка в 8 до 10-етажна сграда, което означава, че абсолютно всички сергии и съответно целия пазар, който в момента от дясно на булевард "Сахаров" ще бъдат унищожени и буквално няколко квартала вече ще трябва да се преориентират и да пазаруват от съвсем различно място", коментира Владимир Христов.

Направена е подписка земята да се използва за зелена площ

Васил Котов, управител на фирма и собственик на имота с бизнес сградата, коментира пред "Хоризонт", че няма да строи на въпросното място:

"Процедурата цели урегулиране на имота, така че проблемът с регулацията да не се решава в съда. Устройственият план от 2009-а година ощетява бизнес сграда, намираща се на мястото. Част от нея не съществува".

Войслав Тодоров, общински съветник в Столичния общински съвет от партия "Нормална държава", обясни на какъв етап е процедурата:

"В последствие трябва да се разгледа и от районния експертен съвет. Този съвет в район "Младост" дава някои забележки, така че процедурата продължава. Все още няма взето решение окончателно, така че успяхме да разберем за действащата, развиващата се ситуация достатъчно навреме, така че да може да се реагира и моето лично желание е цялата тази процедура да стане максимално публична и да се разгледа и на обществено обсъждане, каквото всъщност е изискването, когато се правят такива реконструкции, такива изменения на подробните устройствени планове, касаещи жилищни комплекси, какъвто е този случай".

Силвия Христова, председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в СОС от групата на партия ГЕРБ, коментира в предаването "Хоризонт до обед", че е внесено искане за допускане на изработването на подробен устройствен план от собственика на терена, който попада на територията на пазара.

Не е разрешено допускане от главния архитект

"Още преди няколко месеца, когато е подадено това заявление, е изпратено писмо за становище до район "Младост". Становище по отношение на така внесеното мотивирано предложение. Така че такова до момента не е допускано и нямаме никакъв отговор от район "Младост", каза Силвия Христова.

Ще има обществено обсъждане 

"За територията на район "Младост" сме направили регистър на абсолютно всички проблемни казуси", допълни Силвия Христова.

Главният архитект на район "Младост" Стефан Стефанов обясни, че на 7-и август е внесено искане за становище за допускане на изменение на регулацията и застрояване на съответния имот.

Отговор е даден на 16-и септември със забележки от архитекта на район "Младост"

"На първо място несъответствие между чертежа и обяснителна записка, понеже се касае за алея, която е описана в записката, но не е отразена в самия чертеж. Става дума и за това, че засяга регулационен план на метрото в част вход и изход", каза архитект Стефан Стефанов.

Другите забележки

"Начинът, по който се предвижда новата улична регулация, попада върху трасето на велоалеята, която ще имаме. Освен това имаше нецелесъобразно премахване на паркоместа, което означава доста голям проблем. Да се премахнат паркоместа, за да може да се оформи по друг начин парцелът. И най-вече предлагаме мотивираното предложение да се съгласува с Метрополитен. Като цяло само мога да кажа в качеството на главен архитект, че наистина е притеснителна възможността, тази възможност в бъдеще нашия пазар, той е един от на-големите пазари в "Младост", който имаме, един ден той да изчезне, защото чух, че инвеститорът е заявил, че няма да строи, но имайки предвид, че тук става дума и за застрояване и ако това бъде допуснато като процедура, да ние ще направим, разбира се, обществените обсъждания, които имаме по закон, но има ли възможност и ние одобрим ли го като застрояване, повярвайте ми, в следващия момент инвеститорът, един ден просто, ще входира един проект и тази сграда ще бъде реализирана". 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Германия се проведе серия от демонстрации с искане за край на социалните и икономически ограничения заради коронавируса. Инициативата е подкрепена от десни активисти, фенове на конспиративните теории и други организации. На снимката: Протест в Щутгарт, 16 май 2020 г.

Кр. Гаджоков: Конспиративните теории връщат чувството за контрол над света

През последните 10-15 години наблюдаваме едно завръщане към непрофесионализъм, към невежество, което преди не съществуваше, може би беше скрито, може би беше там, но технологиите бяха по-труднодостъпни. Тезата е на Красимир Гаджоков, IT специалист, който живее в Торонто.  При 2 милиарда потребители на Фейсбук сега я няма тази технологична..

публикувано на 22.05.20 в 08:15

Принуждават пациенти да си правят тест за коронавирус при хоспитализация

Министерството на здравеопазването публикува становище, според което не може да се поставя условие да се прави  PCR тест, заплатен от гражданите като изискване за прием или консултация със специалист в лечебни заведения . Пациенти обаче сигнализират, че са заплатили и бърз, и PCR тест, без да са заразени с Covid-19, за да имат достъп до..

публикувано на 21.05.20 в 12:36
Така изглежда клавиатурата според БДС от 1978 г.

Клавиатурата на кирилица - възможните промени

Инициатива за промяна на българската клавиатурна уредба призовава към дебати и преразглеждане на Българския държавен стандарт от 1978 година , по който се подреждат буквите и знаците в сегашния им вид. Стандартът съдържа несъвършенства, останали от времето на употреба на пишещите машини , мотивират се в свое писмо застаналите зад идеята за..

публикувано на 21.05.20 в 12:33

Хранителните разстройства все още са тема табу

Специалистите наричат най-разпространените хранителните разстройства - анорексията и булимията - двете лица на една болест. По неофициални данни пациентите с хранителни проблеми у нас са над 250 000, но броят им със сигурност е много по-голям, тъй като не всички търсят помощ от експерти. Само за една година жените с хранителни проблеми..

публикувано на 20.05.20 в 09:15

Труден сезон за къмпингите

Как ще работят къмпингите това лято и какви мерки ще се спазват, за да не се разпространява коронавирусът?  Труден сезон очакват на къмпингите по южното Черноморие. Набелязват се мерки за безопасност, въпреки че указания и правила за работата им на този етап няма . Туристическият сезон в къмпингите започва на 1-ви юли, но базите вече се..

публикувано на 18.05.20 в 14:26

Д-р Емануил Найденов: Смъртността от Covid-19 кореспондира с тази от грип

„Истината е, че има много неизвестни около този вирус. Все повече сведения идват в подкрепа на това, че това нещо е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой от нас се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен след подобна среща “. Този коментар направи в предаването „Преди..

публикувано на 18.05.20 в 10:20
Илюстрация: Георги Цветков

Постепенното излизане от изолацията - акцент на събитията от седмицата

Отминаващата седмица съчета надеждите и страха. С огромния товар, наречен Covid-19 спрялата от два месеца Европа бавно потегли напред, готова всеки момент да натисне спирачка. Плахи политически решения пораждаха допълнителна несигурност за хората. Всяко отпадане на мерки - по страни, региони и зони беше придружено от дълги  уточнения къде, кога и в..

публикувано на 16.05.20 в 09:48