Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българска мистерия“ се завърта премиерно на сцената на Театър НАТФИЗ

Проф. Станислав Семерджиев
Снимка: Росица Михова

„Българска мистерия“ е премиерното за новия сезон заглавие на Театър НАТФИЗ. Либретото на пластическия спектакъл на фолклорна основа е написано от ректора на академията проф. Станислав Семерджиев.

В предаването „Преди всички“ той сподели:

„Спектакълът е посветен на творчеството въобще. Няма значение дали човек е творец в областта на театъра, на киното или в областта на строенето на мостове или на чешми, или в областта на правенето на зъби. За мен творчеството присъства във всяка една човешка дейност“.

Според проф. Семерджиев „всеки трябва да се стреми към изграждане на света около себе си и на собствените си щастливи мигове“:

„Показвам в спектакъла, че това често завършва трагично… В България се правят прекалено малко трагедии. Свикнахме да се забавляваме лесно. Не е лошо човек понякога да се позамисли за по-дълбоки неща. Никой не живее лесно в този свят. Ние, българите, като че ли се самоожалваме повече от необходимото. Бил съм на места, където хората живеят толкова зле и въпреки всичко се опитват да гледат позитивно на света“.

Проф. Станислав Семерджиев призна, че е щастлив от работата си с младите хора в спектакъла:

„Те имат изключително усещане за света. Имат много вътрешна, органична потребност да мислят дълбоко. Когато се срещнат с някаква такава провокация, отварят себе си към нея и започват да я надграждат“.

„Българска мистерия“ започва тази вечер от 19.00 часа на голямата сцена на НАТФИЗ.

Интервюто с проф. Станислав Семерджиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27