Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Малинов:

„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за проекти от „Балкански поток“

Подписан е договор за изграждане на две компресорни станции

| обновено на 03.10.19 в 17:27
Владимир Малинов
Снимка: БГНЕС

„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за изграждането на проекти, които са част от „Балкански поток“, обяви ръководителят на газовото дружество Владимир Малинов.

„Краткосрочен кредит, който предвиждаме в рамките от 6 до 12 месеца“, посочи той. 

Владимир Малинов подписа договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от разширението на газопреносната инфраструктура на страната ни. Изграждането ще струва 350 милиона лева без ДДС, като 40% от тях ще бъдат платени авансово. Останалите средства ще бъдат изплатени в следващите две години.

Договорът за изграждане на станциите, които са част от проекта „Балкански поток“, беше подписан от "Булгартрансгаз" и избраният за изпълнител на проекта консорциум „Ферощал Балкангаз“. 

„По този начин виждаме една възможност за осигуряване на доставки на природен газ от различни източници по различни маршрути, което представлява концепцията за газоразпределителен център на територията на България“, заяви министър Теменужка Петкова, която също присъства на подписването на договорите.

Христо Казанджиев: България играе твърде хазартно

Според енергийния експерт Христо Казанджиев обаче се преекспонира газоразпределителният център или хъб „Балкан“.

„Онова, което е необходимо за един хъб, не се постига с изграждането на техническа инфраструктура, а с развитие и диверсификация на източниците за доставка и най-вече при наличие на свободен природен газ. Тези две компресорни станции са част от проекта „Турски поток“, сега „Балкански поток“ и тяхната реализация ще подпомогне евентуален транзит“, каза експертът.

„Друг е въпросът дали ще има необходимия природен газ за транзитиране през България, защото през последните месеци втората тръба на „Турски поток“ - тази, която трябва да осигури газа за транзит през България, се загуби по трасето“, обясни Казанджиев в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Той смята, че това, което се прави в момента, е по скоро пиар преди изборите за местна власт. По думите му този договор е трябвало да бъде подписан и изпълнението му да започне още в началото на годината. 

„България играе твърде хазартно и ми се струва, че в определен момент ще се окажем без природен газ, който да транзитираме за Сърбия и Унгария“, прогнозира енергийният експерт. 

В предаването „Преди всички“ тази сутрин изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов сподели, че името на проекта – „Балкански поток“, е такова, защото той „ще осигури сигурността на доставките и не само за България, но и за страните от региона“.

Двете компресорни станции в района на Расово и на Нова Провадия

„След изграждането и въвеждането им в експлоатация ще имаме възможност да достигнем техническия проектен капацитет за разширението на нашата мрежа в посока към Сърбия, Унгария и Австрия... Избрахме вариант проектът („Балкански поток“ б.р.) да бъде реализиран в рамките на 615 календарни дни. В първите 250 трябва да бъдат изградени 308 километра от линейната част на газопровода. Тази седмица предадохме официално и строителната площадка... Финансирането за авансовото плащане както за компресорните стнции, така и за договора, който беше подписан с „Аркад“, е осигурено. Това са собствени средства на „Булгартрансгаз“. За линейната част – договорът с „Аркад“ – 250 млн. лв. без ДДС или 300 милиона с ДДС, а за договора за изграждане на комресорните станции авансът е 40% от стойността на договора, което възлиза на около 168 милиона лева с включен ДДС. Това са собствени средства на„Булгартрансгаз“. Заемно финансиране не е търсено, тъй като не е необходимо“. 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос Мицотакис за неуспешна и дори "вредна за страната" икономическа политика на базата на последните данни от..

публикувано на 23.04.24 в 13:01

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията  Екатерина Асенова. Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след работа, там някой те..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново. Идния месец предстои онлайн среща между новия служебен български министър на..

публикувано на 23.04.24 в 12:55

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от..

публикувано на 23.04.24 в 12:44
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затваряне искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид.  Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св. Седмочисленици" от 13.30 ч.  Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във Филмовата школа в Лодз, Полша. Дебютира в документалното кино. Още с първите си филми проявява интерес..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45