Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С анализ на ДНК приложение ще избира най-добрата храна за вас

Снимка: архив

Ново приложение за смартфон ще помага на хората да избират най-здравословната храна за тях, след анализиране на ДНК-то на потребителя, предаде Ройтерс. В момента той се извършва на място в клиника в Лондон и отнема по-малко от час.

След излизане на резултатите те биват въведени в гривна, която "насочва" човек към по-здравословни продукти на основата на начина му на живот с помощта на зелена и червена светлина. Потребителят може да сканира различни храни от супермаркета и веднага да види дали те се препоръчват за него в зависимост от генетичните му предразположения към болести.

"Имам гена на хипертонията, затова трябва да внимавам със солта. Тя е един от проблемите ми. Интересно е, че за мен има по-малко сол в осолените фъстъци, отколкото в сухите опечени. Това означава, че тъй като обичам фъстъци, мога да спестя около 2 кг сол да навлязат в кръвта ми, без дори да го осъзнавам."

- казва проф. Крис Томазо - един от съоснователите на системата.

Гривната също така следи активността на човек, или липсата на такава, и може да сигнализира при прекалено заседяване.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.