Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова рубрика "Жените в дипломацията" в предаването "Хоризонт до обед"

Н. Пр. Флоранс Робин: Трябва да оставим по-добър свят за децата си

Френският дипломат ще прилага своя опит от науката и работата си за международни организации

Флоранс Робин
Снимка: Ани Петрова

"Свободата не е само права, но и голяма колективна отговорност. Ние трябва да оставим по-добър свят за децата си, много по-добър от този, в който живеем днес." Това каза френският посланик Н. Пр. Флоранс Робин пред БНР.

В предаването "Хоризонт до обед" с водещ Ирина Недева започва нова рубрика - "Жените в дипломацията". Флоранс Робин беше първият гост. Тя е доктор по философия и преподавател по физика. София е първата й дипломатическа дестинация.

"България според мен няма от какво да се срамува по отношение на политиката си за равенство между мъжете и жените. Вече забелязах, че много жени тук, в България, заемат важни постове, много повече отколкото в Западна Европа. Аз лично много съм работила по отношение на равнопоставеността между мъжете и жените и опитът ми показва, че става въпрос за много упорита работа. Работа, която трябва да започне от най-ранна възраст навсякъде - в семейството, в училище, за да бъдат разбити всички стереотипи, които са истинските спирачки пред жените, които пречат на жените да повярват на себе си, да имат амбицията да поемат отговорности", каза в предаването "Хоризонт до обед" Флоранс Робин.

Опит извън позлатените салони

Тя посочи, че досегашният й професионален и граждански опит може да може да бъде източник на "нов поглед по много сложни проблематики" и да привнесе друг вид умения и компетентности.

"Аз съм била преподавател и като преподавател имах възможност да установя много контакти с гражданското общество, с младежта, с всички витални сили на гражданското общество, т.е. това е една възможност за дипломацията да излезе от позлатените салони."

Флоранс Робин смята, че днес е необходима по-добра чуваемост на гласа на младите. "Младите хора говорят. Те искат да бъдат чути. И ми се струва, че хората, които са на власт, тези, които заемат важни постове, трябва да свикнат да слушат, да чуват младежите, защото след известно време, в едно не много далечно бъдеще тези млади хора ще поемат отговорността за света."

Наука и дипломация

Като човек на точните науки Флоранс Робин сподели, че е много прагматичен човек, стъпил с двата крака на земята.

"В науката човек отдавна е установил, че не може да успее сам, т.е. аз имам вкус към работата в екип, към сътрудничеството, към новостите - това са елементи, които според мен трябва да стават все по-видими в нашия свят, в политическия свят. Естествено имам истинска страст, изпитвам страст към науката, към техниката, развитието на новите технологии. И ми се струва, че в днешно време дипломацията не може да остане само политическа дипломация. Тя трябва да се отвори към икономиката, към развитието, устойчивото развитие, прогреса на хората. Вярвам в това", изтъкна посланик Флоранс Робин.

Тя коментира случая, при който трябваше да даде обяснение пред българските власти заради изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита законна имиграция, вместо "българи или украинци с техните нелегални канали".

„Търся диалога. В такива ситуации, които са сложни ситуации и които предполагат отношения между хората, доверието е най-важно. В случая, който цитирахте, изключително голямото приятелство между Франция и България, дългогодишните ни връзки, политическите връзки са много важно нещо, на което можем да се опрем, за да погледнем на трудността, на недоразумението. Двата основни елемента са спокойствие и диалог.“ 

В обувките на другия

От участието в мисии към ЮНЕСКО, към ЕК, към ООН Флоранс Робин е усвоила изкуството на международните преговори, благодарение на безкрайните денонощни разговори в търсене на приемлив за всички консенсус.

"Това, което научих е, че е абсолютно необходимо да можеш да се поставиш на мястото на другия, да разбереш неговата гледна точка. Всеки държи част от истината и изкуството на дипломацията е да изпитваш уважение към позицията на другия, но в същото време и да гледаш и към общия интерес, т.е. това не са лесни неща, понякога дори са много трудни", отбеляза посланик Робин.

Приключение в джунглата

Флоранс Робин  е живяла в Гвиана близо 3 години. Определя това като най-невероятния си опит.

"Преживях невероятни неща. Например, спомням си как се наложи веднъж да посетя училище нагоре по реката. За целта трябваше да пътуваме два дни с пирога по една река, която не е за плаване. Имаше много водопади, след това трябваше да си направим лагери в джунглата, да опънем хамаци между две дървета. Срещахме каймани, анаконди. Това са невероятни спомени. Преди всичко човешки спомени. Видях хора, които живеят в амазонската джунгла и които въпреки това се чувстват едновременно амазонци, французи и европейци. И които искат да бъдат уважавани, да бъдат признати като такива. Искат тяхната култура да бъде запазена и да бъде призната както всички европейски култури. Невероятно приключение...", разказа посланикът на Франция.

Времето, което отделяме на децата не се измерва в часове и минути, а във възможности, вярва Флоранс Робин като майка на четири деца. "Най-важното е да си до детето си, когато то има нужда от теб. В същото време детето ти трябва да е гордо с това, че майка му има свой личен живот, свои професионални отговорности."

Признавайки, че няма много свободно време посланик Робин разкрива, че чете много, обича преходите пеша и планината, но не практикува зимни спортове.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Превод в ефир: Любляна Гоцева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20