Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитава ли водачите системата бонус-малус

Снимка: БГНЕС

„Спирането на войната по пътищата не може да се случи с еднократно действие. Бонус-малус системата е въведена в Англия преди 100 години и тя се е доказала във времето. България е една от малкото държави, които все още не я използва“. Това коментира пред БНР д-р Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност.

По думите му тази система коригира поведението на водачите и това ще е още един допълнителен стимул за водачите да спазват правилата за движение по пътищата.

„Предложената наредба е в пъти по-добра и по-адекватна от тази отпреди година. 70% от забележките ни са отразени в нея… Един от основните проблеми по нашите пътища е скоростта. Въвеждането на бонус-малус системата е приемливо и ще стане поетапно. Така от следващата година всички ще започнем от нула нарушения. За следващата година ще предложим да не се занимаваме толкова с нарушенията на водачите, а с катастрофите на водачите. За тези водачи - с повечето катастрофи, на тях да поскъпва Гражданската отговорност. И чак през 2022 година да започнем много внимателно да включваме и нарушенията. Така повечето хора постепенно ще свикнат с въвеждането на една такава система“.

В предаването „12+3“ д-р Милчев уточни, че при бонус-малус системата Гражданската отговорност се формира според това колко рисков е водачът: 

„Един от елементите са неговите нарушения. Трябва да сме по-позитивни, когато се опитваме да внедряваме европейски практики… Дебатът трябва да е силно експертен“.

Няма смисъл от въвеждането на системата бонус-малус в България

Христо Радков от Българско обединение нашофьорите не смята, че бонус-малус ще бъде възпитателен метод:

„Не виждам никакъв смисъл тази система бонус-малус да се въвежда в България. Тази система много отдавна е изпяла песента си в страните, в които е въведена. Имам информация, че застрахователите в Западна Европа изобщо не се съобразяват с нея“.

По думите на Радков малусът се завишава на база превишена скорост от водача:

„Според Пътна полиция един човек е загинал през 2018 година заради превишена скорост. Само за първите осем месеца на тази година има издадени над половин милион електронни фишове за превишена скорост. Това означава, че ще бъдат издадени над половин милион малуси. За да спасим един човешки живот... Някъде нещо се губи. Нека не обвързваме задължителната застраховка Гражданска отговорност с поведението на водача по пътя“.

Интервюто с д-р Богдан Милчев и с Христо Радков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков анализира Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18