Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вени Марковски: Ставаме все по-податливи на слухове

Онлайн се натрупва много информация за нас, с която може да се злоупотреби

Вени Марковски
Снимка: Ани Петрова
Социалната мрежа Туитър забранява политическите реклами в цял свят като стъпка за намаляване на потока от фалшиви новини по време на избори.

Езикът на омразата е свързан с дезинформацията, тъй като дезинформацията обикновено се опитва да разширява различията в обществото, да всява паника, да насочва в една или в друга посока общественото мнение и това го виждаме в почти всички страни, коментира в предаването "Хоризонт до обед" IT експертът Вени Марковски. По думите му ставаме все по-податливи на слухове, вместо да е обратното.

"Много е трудно да се противодейства на слухове, които са част от тези дезинформационни кампании, тъй като хората са повече склонни да повярват на някакъв слух. Това между другото не е типично български феномен, но в България е заложено още от времето на социализма, когато бяха правени експерименти в ЦК на Българската комунистическа партия за това как се разпространяват слуховете, без наличието на интернет", допълни Вени Марковски, който е сред създателите на Интернет общество у нас след началото на демократичните промени.

Феноменът фалшиви новини

Европейският комисар Мария Габриел направи миналата година експертна група за борба с дезинформацията, която е заседавала четири пъти за два месеца. Европейската комисия подготви комюнике след подготвения доклад от групата.

"Това, което направиха социалните платформи - Гугъл, Фейсбук и т.н. беше, че приеха един кодекс за добро поведение. Ние ги предупреждавахме между другото, тъй като техни представители имаше в експертната група, че ако не вземат сериозни мерки, Европейската комисия може да реагира вече с по-сериозни неща, отколкото едно комюнике по темата. За съжаление мисля, че те не реагират достатъчно и това се вижда - самият факт, че Туитър налага забрана на политическите реклами, тъй като не могат да се справят с феномена на фалшивите новини, които излизат от самите политически кампании, както и от реклами, които могат да бъдат пускани от конкуренти и от други държави", посочи Марковски.

Фейсбук и Гугъл - постоянното наблюдение

Наблюдението на милиарди хора, извършвано от Фейсбук и Гугъл, представлява систематична заплаха за правата на човека, предупреждава „Амнести интернешънъл“ в свой доклад. Платформите на Гугъл и Фейсбук се крепят на системи от алгоритми, в които се обработват огромни масиви от данни, за да бъде създаден невероятно детайлен профил за всеки човек и да бъде формирано личното му преживяване в интернет. След това рекламодатели плащат на Фейсбук и Гугъл, за да могат да таргетират потребители с реклами или точно определени съобщения.

"Препродаването на рекламодатели е по-добрият вариант за нас като потребители, но представете си какво ще се случи, когато тези данни бъдат откраднати. Представете си какво ще се случи с хората, които днес са на 15-16 години например и кой знае къде ходят, какво гледат, дори случайно някъде да попаднат, това остава в историята на тяхното ползване на мрежата и си представете, че след 10 години тази информация бъде пусната в Интернет, а те си търсят работа. Или си представете, че някои реши да се кандидатира за политическа длъжност и бъде изкарано наяве с какво се е занимавал, къде е ходил, какво е правил", отбеляза в анализа си Вени Марковски. 

Тези данни могат да бъдат използвани за изнудване, за компромати, за наблюдения на личния живот, допълни специалистът. "Представете си какво ще стане, ако говорим за здравеопазване. Човек отива на лекар да се лекува от нещо и тази информация излиза след 10 години..."

Рецепти срещу дезинформацията

Експертната група, създадена от еврокомисар Мария Габриел, е предложила миналата година на представителите на социалните мрежи да използват методите на Уикипедия за справяне с дезинформацията, но това не е било прието.

"Вместо Фейсбук да наема 10 хиляди души във Филипините, всеки от който има 8 секунди и това е документално, за да реагира дали едно съдържание е например ксенофобско, хомофобско или антисемитско и да го премахва, ние предложихме това да се даде на милионите потребители на Фейсбук, които да се занимават с проверка на фактите, за съжаление това не мина", разказа експертът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР търси Краля и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР е време да изберем Краля и Кралицата на випуск 2020!  За участие е необходимо: Да публикувате снимка в Instagram с #class2020bnr. Снимките могат да бъдат от вашите изпращания, последни учебни дни или с вашите бални тоалети. Да призовете вашите приятели да..

публикувано на 26.05.20 в 19:15

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44
Мъртвата риба край Варненското езеро

Инж. Димитър Куманов: Не работят пречиствателни станции, изградени с европари

Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това каза пред „Хоризонт“ инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.     „ Наказателната процедура е за това, че не сме построили на много места пречиствателни станции . Ние вече пуснахме жалба..

публикувано на 25.05.20 в 11:10
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари

България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Мнението е на Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър. „Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той пред „Хоризонт“. Според Калфин, ако говорим за..

публикувано на 25.05.20 в 08:27
В Германия се проведе серия от демонстрации с искане за край на социалните и икономически ограничения заради коронавируса. Инициативата е подкрепена от десни активисти, фенове на конспиративните теории и други организации. На снимката: Протест в Щутгарт, 16 май 2020 г.

Кр. Гаджоков: Конспиративните теории връщат чувството за контрол над света

През последните 10-15 години наблюдаваме едно завръщане към непрофесионализъм, към невежество, което преди не съществуваше, може би беше скрито, може би беше там, но технологиите бяха по-труднодостъпни. Тезата е на Красимир Гаджоков, IT специалист, който живее в Торонто.  При 2 милиарда потребители на Фейсбук сега я няма тази технологична..

публикувано на 22.05.20 в 08:15

Принуждават пациенти да си правят тест за коронавирус при хоспитализация

Министерството на здравеопазването публикува становище, според което не може да се поставя условие да се прави  PCR тест, заплатен от гражданите като изискване за прием или консултация със специалист в лечебни заведения . Пациенти обаче сигнализират, че са заплатили и бърз, и PCR тест, без да са заразени с Covid-19, за да имат достъп до..

публикувано на 21.05.20 в 12:36