Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Бояджиев и Венцислав Каравълчев:

Приносът на Зографската обител в българската духовност е неизмерим

Все повече учени проучват книжовното наследство на манастира

През седмицата Софийският университет бе домакин на международната конференция „Зографската обител сред Атонската монашеска общност: Исторически път и място за служене на словото”.

Андрей Бояджиев и Венцислав Каравълчев

Двама от учените, които се включиха в нея, разказаха в предаването "Нощен хоризонт" повече за работата си по проучване на книжовното наследство на Зографския манастир. Това са проф. д-р Андрей Бояджиев от Катедра „Кирилометодиевистика” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ, който е и директор на Фондация „Наследството на Зографската света обител”.

Мястото на Зографската света обител в българската история е огромно. Тази година честваме 1100 години от основаването й, макар че вероятно това се е случило по-рано, обясниха изследователите.

„919 година е грамотата, която е дадена от император Лъв Мъдри. Неслучайно под една от трите чудотворни икони на Св. Георги, първата, която дава името на манастира, тъй като Св. Георги сам се изографисва на нея, стои годината 898. Най-вероятно 898 година трима братя от Охрид основават първите килии, които прерастват впоследствие в манастир и вече 1 100 години връзката на Зографската света обител с България е много силна, много трайна. Приносът на тоя манастир към българската култура, за съхраняването на българската духовност е неизмерим“, подчерта Венцислав Каравълчев.

Уникална книжовна колекция

„Няма друга такава обител в България или извън нейните предели, която да притежава такова огромно книжно наследство, имайки предвид тежката съдба на манастирите както в България, така и на Зографския  манастир – многократно опожаряван, многократно разграбван, буквално допреди няколко десетилетия от наши и от чужди“, допълни той.

Част от библиотеката с безценните ръкописи

Непрекъснато се намират нови ръкописи, нови печатни книги, коментира проф. д-р Андрей Бояджиев. Славянските ръкописи в момента са около 600, като най-ранният запазен в Зограф ръкопис, е от 10 век, а най-късните са от средата на 20 век. „Имаме една непрекъсната традиция в този манастир – към това ръкописно наследство монасите непрекъснато са създавали свои ръкописи почти до най-новото време.“

Манастирът пази дори японски ръкописи

Манастирът пази не само български и славянски ръкописи, но и много голяма сбирка от византийски ръкописи. Съхраняват се още много османски документи, влахо-български грамоти, дори има няколко японски ръкописа, дарени през 19 век от православни поклонници, идващи от Япония.

„Дори в най-късните архивни свидетелства, които се пазят в Зограф, можем да научим много данни за това какви са поклонниците, които са идвали в  манастира, какви дарения са правили тези хора, от какво точно са се интересували“, добави проф. Бояджиев. Той поясни, че най-ранният ръкопис, който се пази зад стените на Зографската обител, са два листа от ръкопис на Св. Василий Велики с монашески правила. Други ръкописи от ценната сбирка на манастира свидетелстват какви са били песнопения от най-ранния период на славянската книжовност, които представляват изключителен интерес, защото някои от тях са единствени по рода си.

Музеят на манастираИнтересът на учените расте

През последните няколко години е извършен опис на цялата библиотека на Зографския манастир, уточниха двамата учени. През последните години манастирът се е отворил към изследователите и както игуменът, така и библиотекарят съдействат за научните изследвания там. Така се оформили няколко екипа, които работят по писменото наследство на манастира. След 2009 г. интересът към това богатство лавинообразно расте. През 2010 е започнала дигитализацията му.  

Братството в различните години е било с различен брой монаси и всяко едно име представлява ценност за изследователите, изтъкна Венцислав Каравълчев.

По следите на книгите и ръкописите

Не за всяка книга от манастирската колекция се знае как е попаднала там, а също и как колекционерите са се сдобили с някои безценни екземпляри, коментира проф. д-р Андрей Бояджиев. „И сега най-много от тези книги и ръкописи се намират в библиотеките на Англия и в Русия. Преди няколко години наш колега намери много интересен псалтир, който се пази във Варна.“ При някои от ръкописите са били нелегално изнасяни по няколко листа многократно, докато се събере целият ръкопис.

Пещерата на Св. Козма Зографски

За църковната тишина и цивилизацията

За Венцислав Каравълчев попадането на Атон е като пътуване в миналото. „Въпреки че последните 30-40 години промениха доста неща и на Света гора. Допреди 30-40 години там нямаше автомобили, нямаше електричество, нямаше телефони. Сега, малко или много, външният свят влезе на това място – с генератори или с волтаици има ток във всички манастири, има интернет, има клетки за мобилните оператори.“ Това не е хубаво според някои от монасите, допълва го проф. Андрей Бояджиев. „Те затова са станали монаси – да се отдадат на съзерцание и на съвсем друг тип живот, да избягат малко от света, да живеят в по-различен свят. Така цивилизацията като се намесва, те самите не се чувстват много добре.“ През зимата е най-спокойно за монасите. Външните хора са любопитни, но всеки поклонник реално смущава реалния ритъм на манастира, който не отказва гостоприемство, разказаха още учените.

Животът на монаха е молитва, разделена на частна (лична) – в килията и обществена – в храма. Богослужението в храма започва рано сутрин, към 3 бие клепалото, към 6-6.30 започва светата литургия, към 8.30 богослужението свършва. Два до четири пъти месечно има всенощно бдение. Манастирите на Света гора не вървят по нашето време, а по византийското и разликата при някои манастири може да е три-четири часа спрямо нашето време по часовник, разказа Венцислав Каравълчев. Когато са там, учените също участват в богослужението, макар и не толкова по стриктен режим. В нашата обител живеят около 40 монаси и 10 послушници.

Още други любопитни детайли за делника на Атон и в Зографския манастир слушайте в звуковия файл.
Снимки в публикацията: Андрей Бояджиев и Венцислав Каравълчев - Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19