Д-р Маджаров: Във финансирането на здравеопазването има твърде много популизъм

Според него е недъг, че няма механизъм за следене на качеството на изпълнение на клиничните пътеки

„Да търсиш изкупителна жертва или да предизвикваш лов на вещици в цялото съсловие не е продуктивно за никого. Науката не е всесилна, продължават да умират хора по света. Твърденията, че в 21 век не може да се случи да почине някой от пневмония, не са верни. Всички ние лекарите бихме искали нашите пациенти да оздравяват, но това е съвместен процес на доверие между лекарите и пациенти, тогава може да разчитаме на успех“. Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), по повод временното отстраняване на директорите на три столични болници заради смъртта на тригодишно дете.

Клиничните пътеки

Д-р Маджаров коментира, че темата с клиничните пътеки се е демонизирала, защото обществото смята, че заплащането през клиничните пътеки е порочно:

„Клиничната пътека се нарича пътека, защото е алгоритъм, който трябва да бъде спазен, когато пациентът попадне в болницата. Друг е въпросът, че не бяха въведени механизми за следене на качеството и на контрола, а това доведе до опорочаване на идеята – на пациента да е гарантиран минимумът, който трябва да бъде извършен, за да е ясно, че той е лекуван добре. Това е недъг“.

Според председателя на БЛС няма основание за повишаване на броя на хоспитализациите, след като няма повишаване на броя на населението и няма нови болници:

„Трябва да се опитаме да насочим средства там, където е необходимо. Всяка година има увеличение на бюджета на НЗОК и когато то отива само за бройки, не допринася за качеството. Затова настояваме цените на клиничните пътеки да бъдат повишени значително“.

Д-р Маджаров посочи като приоритет започване на възстановяването на справедливостта в съотношението в отделните специалности, в отделните диагнози:

„В годините се получи едно изкривяване – лекари от една специалност са по-добре платени, защото техните клинични пътеки са по-добре платени“.

Той не отрече, че дисбалансите при клиничните пътеки се дължат на лобизъм, който определено пречи на системата.

По думите на д-р Иван Маджаров твърде много популизъм има във финансирането на здравеопазването в България:

„Не е страшно да се доплати 1 лев, страшното е, когато влезеш в болницата и те накарат да намериш отнякъде 10 000 лева... Системата на здравеопазването първо трябва да се преструктурира, да се въведе единната информационна система и чак тогава да търсим решение на проблемите през промяна на финансирането“.

Фалшивите болнични

„Ние предлагаме да не издаваме болнични. Нека работодателите да намерят начин да контролират своите работници, когато са болни. Защо трябва лекарят да бъде намесен? Лекарят е този, който на базата на състоянието на пациента преценява дали и какъв лечебен режим, обикновено е домашен, да бъде предписан. Не е тайна каква огромна бройка работещи в точно определени сектори на икономиката се насочват в периоди, в които нямат работа, да им бъдат издадени масово болнични с цел спестяване на осигуровки. Да не говоря за огромната бройка от населението, което буквално заплашва лекаря, че ако не издаде болничен, той ще се отпише... Принуден съм да бъда остър. Отново изкупителната жертва е лекарят. Тази тема дойде в повече“.

Интервюто с д-р Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33