Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за студентския празник е в разгара си

Снимка: БГНЕС

В навечерието на студентския празник много млади хора пътуват до различни места в страната, където са избрали за прекарат утрешния 8-ми декември.  

Над 10 хиляди са резервациите в планинския курорт Банско за празника.

Повечето студенти пристигнаха още преди два дни, като са резервирали от 2 до 4 нощувки.  Чрез два студентски туроператора са договорени повечето пакети , чиито цени са съобразени с възможностите на младите хора, заявиха от туристическия бизнес в града.

Отделно от 10-те  хиляди студенти, ползвали услугите на туроператорите , има и такива, които са направили лични резервации. Те са не по малко от 2 000, споделят хотелиери и собственици на заведения. Вдигнаха се и оборотите на хранителните магазини. Купуват се най- вече алкохолни напитки, мезета, ядки и плодове.

В съседния спа курорт Баня  хотелските комплекси са отказали студентски заявки с мотива, че селището е предимно за семейна спа ваканция, но  и заради материалните щети, които остават след студентския празник.

В ски зоната над Банско има над един метър снежна покривка и някои от съоръженията вече работят, казаха от дружеството-концесионер. Цената на дневната лифт карта е 35 лева.

Сложна остава обаче пътната обстановка в областта, не само заради туристическия трафик, а и заради дъжда, който падна тази сутрин, а в последствие пътища и градски улици се заледиха.

В момента работят всички машини за опесъчаване и третиране на пътните настилки с химически препарати. Няколко леки катастрофи станаха в района, но само с материални щети.

Близо 3 хиляди студенти от всички краища на страната се очаква да пристигнат в курорта Пампорово за утрешния празник - 8-и декември.

Студентското парти започва от днес и ще продължи до 8 декември в специална шатра с площ 2 000 кв. м и капацитет 3 000 души, каза Петър Стоичков от организаторите:

"За 3-та година е събитието. Всяка година става все по-голямо. Тази година очакваме още повече хора. Шатрата е още по-голяма - близо 2000 човека ще се съберат - артисти, най-добрите от хип-хоп музиката, най-добрите от поп-фолка. Общо взето най-грандиозният празник по случай 8 декември и студентския празник".

От днес до приключването на студентския празник ще има засилено полицейско присъствие по пътищата на област Пазарджик. Жандармерията също се включва в осигуряването на обществения ред.

Проверки са извършени в курортните комплекси във Велинград, Свети Константин, и Цигов чарк и Юндола, както и в градовете Пазарджик, Панагюрище, Стрелча и Белово, и селата Равногор, Варвара и Семчиново.

Собствениците на хотелите и заведенията са предупредени да осигурят засилен контрол и прецизен пропускателен режим.

Предвидени са внезапни и чести проверки както заведенията, така и по пътищата. Ще се следи за употребата на алкохол, наркотични и упойващи вещества, както и за техническата изправност на автомобилите.

Екипи ще регулират движението по места, където има опасност от свличане на скални маси.

В осигуряването на реда ще участват и пет мобилни екипа от зоналното жандармерийско управление в Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52