Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечерта, в която Музикферайн заговори на български

Софийската филхармония и Найден Тодоров в Музикферайн - Виена
Снимка: И. Гъделева

В началото на декември Софийската филхармония обра овациите на публиката в две европейски държави - на 5 декември беше концертът й в Златната зала на Музикферайн (виенското "Общество на приятелите на музиката"), а на 7 декември ги посрещнаха в хърватската столица Загреб.

Филхармониците ни изпълниха под диригентството на Найден Тодоров първо Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров и предизвика трепет във всички български сърца, а те бяха много тази вечер в Музикферайн. Не само официалните лица от българското посолство и Българския културен институт "Дом Витгенщайн" - присъстваха и много българи, които живеят във Виена, освен това бяха пристигнали много сънародници от цяла Австрия и огромна група от България също. Виолистката Елисавета Станева, която живее и работи в Австрия от дълги години и беше пътувала до Виена специално за събитието, отбеляза много находчиво:

"Беше вълнуващо събитие и това, което ме въодушеви и впечатли, беше, че изведнъж залата Музикферайн проговори български - накъдето и да се обърне човек, се чуваше българска реч."

Своето удовлетворение и чувство на гордост изразиха братята Константин и Александър Владигерови и цигуларката Божидара Кузманова, която само преди дни също свири на тази престижна сцена като солистка.

След Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров в програмата на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров последва сюитата "Жар птица" от Игор Стравински и това беше важен стилов поврат в изцяло славянската вечер, защото показа съвсем различен звук и хубави нюанси в оркестъра. Много по-мащабно и отново с повече фолклорен колорит прозвуча Деветата симфония "Из новия свят" на Антонин Дворжак, а степента на вълнение и ентусиазъм в публиката пролича в спонтанните ръкопляскания след втората и третата част  - нещо, което много рядко се случва в тази зала. След симфонията на Дворжак аплодисментите не стихнаха в продължение на поне 10 минути, а зрителите бяха на крака и в очакване на бис.

Бяха ли вдъхновени Софийските филхармоници от мястото и от факта, че едва за втори път националният ни оркестър гостува в Музикферайн, а часове преди концерта им на същата сцена репетиция проведоха Виенските филхармоници с маестро Рикардо Мути, който прие да се снима с българските колеги и им пожела успех. Гергана Иванова - една от младите флейтистки в Софийската филхармония отговори на въпроса какво е усещането от другата страна:

"Незабравимо! Невероятно! Неповторимо! Като сън, като фантазия." И потвърди, че тази сцена предполага съвсем друго ниво на свирене.

Когато засвири един оркестър и усетиш как ти настръхва кожата, значи нещо по-особено се случва. Щастлив оркестър, щастлива публика - пресечната им точка е музиката! Софийските филхармоници бяха фокусирани и в добър ансамбъл, а което е по-важно - не личеше да им липсва самочувствие. Може би при следващи гостувания ще успеят още по-добре да се разгърнат, да се почувстват удобно на тази сцена. И  това съвсем не са празни приказки или предположения, предизвикани от патриотични чувства, а съвсем реални изводи, направени от срещите с важни виенски личности и от рецензиите в австрийската преса. Новият главен гост-диригент на Филхармонията Саша Гьотцел беше категоричен:

"Концертът на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров беше фантастичен! Мога само да кажа: Браво! Браво! Браво! Не само София, но и цяла България трябва да се гордее, че има такъв филхармоничен оркестър. И сега аз нямам търпение да се върна в София за нашето продължение на сезона. Истински се гордея с оркестъра и с факта, че съм част от семейството на Софийската филхармония. Беше прекрасна вечер!"

И не на последно място - Кристиан Май от концертната агенция "Мелос", направила гостуването на Софийската филхармония в Музикферайн възможно. Ето неговата оценка за концерта на 5 декември:

"Голям успех! Залата беше разпродадена. Не ни останаха никакви билети и дори имахме запитвания от хора, които не успяха да присъстват на събитието. Смятам, че това беше истински голям успех. Всички ние бяхме много приятно изненадани не само от качеството на оркестъра, но и от факта, че публиката във Виена искаше да присъства на концерта. Гордея се със Софийската филхармония и особено с маестро Тодоров - мисля, че той свърши страхотна работа и без него всичко това нямаше да е възможно. Найден Тодоров е много харизматичен и смятам, че той е от този тип диригенти, които съумяват да обединят ансамбъла на място като Музикферайн и да извадят емоцията от оркестрантите. Мисля, че това се получи. Поздравления! Особено съм горд и споделих това с посланика, че много хора във Виена сега придобиха по-различна визия за София и нейната филхармония. Абсолютно съм убеден, че има бъдеще за нашите творческите връзки, а доколкото разбрах, в залата са присъствали и други агенти и организатори на концерти, така че след този концерт в Музикферайн смятам, че следват отлични бъдещи възможности за Софийската филхармония и маестро Тодоров."

Целият репортаж от Виена за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28