Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

19-годишният Звездин Бесарабов:

Технологичните решения не бива да бъдат самоцел

Новите технологии ще оптимизират обществените структури, смята отличеният с наградата "Джон Атанасов" младеж

Звездин Бесарабов
Снимка: Личен архив

Ако си на 19 и ти е скучно, може да се захванеш с изкуствен интелект и криптирани данни. Или поне такъв е случаят на Звездин Бесарабов.

Той получи отличие на президента „Джон Атанасов" за дебютен пробив в областта на компютърните науки. 

Ако попитате Звездин Басарбов защо е започнал да се занимава с проекти в областта на блокчейн и изкуствения интелект, то ще ви отговори: „В училище, като бях в гимназията, ми беше малко скучно…“

Твърде много врати

Всъщност 19-годишният младеж признава, че интересът е провокиран от новите възможности в компютърните технологии. „Просто имам влечение към това да уча и да разбират нови неща. Знам, че дори да нямам конкретен план какво ще правя през целия си живот, това отваря твърде много врати“, мотивира се Звездин.

Освен, че вече е носител на сертификат „Джон Атанасов за дебютен пробив в областта на компютърните, Звездин Бесарабов стои и зад проект на блокчейн приложение за по-достъпно разработване и използване на изкуствен интелект. Това му носи признание на Младежкото научно ЕКСПО в Люксембург заради предприемаческата насоченост на проекта. Звездин разработва и други проекти в областта на блокчейн и изкуствения интелект, които да анализират публични блокчейн данни с целта да се правят по-точни прогнози в областта на икономиката и пазарите. А всичко това му носи серия признания. И обяснението - човек има отговорност да развива света около него.

Да развиваш света

„На емоционално ниво много ми харесва да създавам стойност за другите хора“, допълва той.

Звездин Басарбов в момента учи първа година в Лондонския университет компютърни науки. И е от онова поколение, което разбира, че новите технологии ще донесат нова социална структура на обществото.

„В момента има твърде много социални структури – в университети, компании, включително политики, които не са особено ефективни“, пояснява Звездин, според когото  новите структури ще стимулират хората да се развиват.

Това, че няма ефективна организация, е голяма пречка пред нашата цивилизация, подчертава той.

„От тази гледна точка всякакви технологии с изкуствен интелект, особено с блокчейн технологии, могат да позволят на хората да изграждат конструкции, които не са толкова стандартни, както в днешния си вид и да позволяват на хората да се организират по начин, който да ги прави по-ефективни, да им дава възможност да изразяват своята креативност.“

Технологиите - връзка с човека

Затова Звездин Бесарабов ще запише да учи и психология. „Защото ако не вземаме предвид как човек се чувства, как мисли и какво иска на всяка стъпка, която развиваме, решение въз основа на технологиите, е много лесно да изпуснем целта на технологическото решение, което създаваме.“  

Резултатите говорят за човека, убеден е Звездин. Технологията му за ръкописна машина, която може да пресъздаде ръкописен текст на човек, вече е била закупена от компания, за да тества таблети. И това се е случило докато той е едва на 17 години.  

Визитка

Звездин Бесарабов e носител на сертификат в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

През настоящата година в конкурса „Млади таланти“ Бесарабов печели правото да представи страната ни на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) през септември в София. За целта той създава блокчейн приложение за по-достъпно разработване и използване на изкуствен интелект и получава награда – възможност да участва в Младежкото научно ЕКСПО в Люксембург.

На международното състезание Intel International Science and Engineering Fair той печели 3 специални отличия, което е рекорд за страната досега.

За Звездин и неговите мечти и идеи слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.