Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бисерка Йовчева: Трябва да има единна учебна програма по програмиране

Бисерка Йовчева
Снимка: Личен архив

49, 40, 44 - така звучат успехите на д-р Бисерка Йовчева от Шуменския университет. И това не е кодирано послание, а просто упоритост в последните 20 години да обучава и да възпитава млади таланти в състезателното програмиране.

От около четвърт век д-р Бисерка Йовчева обучава децата на информатика. Започнала в средата на деветдесетте години на 20 век, във времената, когато „вероятността да видиш компютър и да го пипнеш, да поработиш с него, беше много малка“.

Тя разказва, че идвали възрастни, които искали да имат първоначална компютърна грамотност. След това дошли и учениците… Днес д-р Бисерка Йовчева е главен асистент в Катедрата по компютърна информатика в Шуменския университет. Доктор по методика на преподаването по информатика. Чете лекции по програмиране и теория на графите. Тя е и един от треньорите на българския отбор по програмиране. В частната Школа в Шумен тя обучава и тренира млади програмисти от цялата страна. Началото й започнало през 1998-ма година. 

Според статистиката са обучени над 1900 деца, които са донесли 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални състезания. И още…

„В резултат от работата на първата група беше един от най-добрите български програмисти за всички времена – Ростислав Руменов, който сега е в ТОП 25 на световната ранглиста. Той стана шести в света през 2006 г. Другият ми най-добър ученик е Румен Христов. Той все още е пети в световната ранглиста. Него трудно ще го изместят от това място. В Шумен винаги сме гонили световни върхове“, разказва д-р Йовчева.

Такива резултати обаче децата не могат да постигат на много места, извън големите градове. И това е една от критиките на доктор Бисерка Йовчева към образователната система. Тя казва, че частните школи, свободно избираемата подготовка или задължително избираемата подготовка в училищата далеч не е достатъчна:

„Можем ли да разчитаме на шепа ентусиасти, които ако искат ще направят група, школа и ако искат, ще учат децата на програмиране. В момента няма стимул в България, в българското средно училище децата да се учат на програмиране“, попита тя.

Според нея на образованието е нужна единна национална система за подготовка. Частните фирми нямат методиката, по която да гарантират доброто обучение на децата, казва тя и насочва разговора към нуждата от това талантите да бъдат хванати отначало.

„Програмирането трябва като начало на всеки“, категорична е доктор Бисерка Йовчева и дава с до болка познатия пример за електронното правителство нарастващата роля на нуждата от компютърни знания. 

Школата на Бисерка Йовчева по математика и информатика в Шумен е една малка общност, която си помага. Това споделя преподавателят, който има над 30 години практика в обучението. Децата си помагат, дори и като пораснат и отидат в големи компании, казва доктор Йовчева. Но се и връщат в Шумен. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тодор Колев

Тодор Колев: Сегашното образование е поточна линия, водеща към пропаст

Обществото на бъдещето ще бъде прозрачно, стъпило здраво върху технологията, автономно и  самоуправляващо се. В това е убеден Тодор Колев, който е сред тазгодишните носители на наградата „Джон Атанасов“. Колев е част от „..

публикувано на 25.12.19 в 12:11
Звездин Бесарабов

Технологичните решения не бива да бъдат самоцел

Ако си на 19 и ти е скучно, може да се захванеш с изкуствен интелект и криптирани данни. Или поне такъв е случаят на Звездин Бесарабов. Той получи отличие на президента „Джон Атанасов" за дебютен пробив в областта на компютърните науки...

публикувано на 23.12.19 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи,..

публикувано на 24.03.24 в 07:20

Из живота на оператора: Крум Родригес върху горещия котлон в кухнята на киното

След "Гражда нинът светец" Крум Родригес снима "Майка" на Зорница София, а после и румънско-българския "Предупреждението", чиято световна премиера е на "София Филм Фест". Действието се развива в румънската столица Букурещ по..

публикувано на 21.03.24 в 13:30

История на 2 ръце и 4 колела: пътят на Стефан Иванов от Дряново до Млада Болеслав

Какво е да сбъднеш мечтата си след дългогодишен труд, основно нощем? Стефан Иванов от Дряново знае. Той е самоукият илюстратор на историята на някогашната автомобилна компания "Лаурин и Клемент" . Стефан вече може да се похвали с изложба в..

публикувано на 20.03.24 в 17:29
Мира Стефанова

Житейските трудности са направили Мира Стефанова по-силна и упорита

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова, която е главният герой в следващата ни..

публикувано на 20.03.24 в 11:06
Алма Пьойсти

Финландската актриса Алма Пьойсти: Човек не бива да очаква успеха на един филм

Финландската актриса Алма Пьойсти бе един от специалните гости на тазгодишния София Филм Фест. Тя дойде в България, за да представи най-новия филм с режисьор Аки Каурисмаки "Паднали листа" – история за две отрудени и уморени от самотата..

публикувано на 19.03.24 в 09:05
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40..

публикувано на 12.03.24 в 15:46