Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват незаконно укрепване на моста на Колю Фичето в Дряново

Казусът провокира специалисти и местната власт и повдига въпроса как държавата се грижи за паметниците

Мостът на Колю Фичето в Дряново
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Габрово изяснява обстоятелствата около нерегламентираното укрепване на моста на майстор Колю Фичето в Дряново. Съоръжението, което е паметник на културата от местно значение, бе подсилено в каменните основи с бетон, без да е спазена процедурата по Закона за културното наследство. 

Сега на дневен ред е въпросът кога ще е готова техническата експертиза и ще се премине към изработването на цялостен проект за реставрация и консервация на съоръжението.

Кой поправи моста

"Малко преди Нова година на последната сесия на общинския съвет, общински съветник ми зададе въпроса дали съм наясно с извършения ремонт на моста, кой го е правил, как го е правил, защо го е правил и стана въпрос за това, че в основите на едната от колоните има излят бетон, който е укрепил моста", разказа пред "Хоризонт" кметът на Дряново Трифон Панчев. 

В горната част на моста освен бетон има гипс, метални обкови, ламаринени лайсни, в които е поставено LED осветление, тоест "в годините който е минал по моста, се е упражнил върху него", подчерта кметът. 

"Със сигурност голяма част от конструкцията е запазена автентична, но се вижда как в различните епохи и периоди всеки е оставял някакъв вид отпечатък върху тоя мост."

Панчев допълни, че според разкази на по-възрастни хора за последните 60 години са правени три или четири различни ремонта на моста. 

Екзотично

"Хубаво е да се възстанови в автентичен вид, но това смятам, че може единствено архитекти от "Паметници на културата" и евентуално екип от Министерство на културата да го възложи на хора, които са се занимавали с реставриране на такива паметници. И не смятам, че дори този ремонт да не е направен, мостът е автентичен в момента. Положението е много екзотично с тоя мост", коментира кметът на Дряново Трифон Панчев.

Сигнал за разрушаването на моста е подаден от жител на община Дряново, на когото отговорили по Фейсбук. Бившият кмет признал, че има необходимост от спешен ремонт, уточни Панчев.

Следите се губят

"Че мостът е опасен, че може да падне, че се държи на един камък в конструкцията си, където е нарушена целостта на моста. Че в момента, в който реката спадне, ще започне незабавен ремонт. Оттам нататък няма никаква документация - нито писмо до Министерство на културата и Паметници на културата (Национален институт за недвижимо културно наследство) за съгласуване на ремонта. Нама разрешение за строеж от Община Дряново, тоест тя не е уведомена, не е издавала такова разрешение, не е възлагала, няма фактура, няма договор."

Според свидетели, ремонтни дейности са започнали през ноември. 

Според кмета на Дряново критиките на общинските съветници са мотивирани от това, той е от друга политическа партия и "е най-лесно да го хвърлим него на вълците"..

"Аз съм съгласен, че не е законосъобразен този ремонт и има нарушения. И каквото зависи от общината и от мен като кмет, аз ще го направя като процедура и ще съдействам на абсолютно всички органи на реда и на всички, които идват да проверяват", увери кметът.

Има ли спасение за моста в Дряново и преодолими ли са щетите от досегашните ремонти?

"Това е най-здравият и запазен мост на Колю Фичето, защото и мостът в Бяла пострада, и севлиевския мост. Всичките му мостове, по стечение на обстоятелствата, по някакъв начин са ремонтирани и не са автентични", коментира архитект Милен Маринов, регионален инспектор във Велико Търново към дирекция „Опазване на културното наследство“ в Министерството на културата.

Мостът в Дряново може да бъде поправен - това зависи от техническата експертиза, която предстои, оптимист е Маринов.

"Увреждането на моста е най-вече във фугировката, но тя се изчиства. Всичко е поправимо, няма непоправими неща, но нарушението е, че не са спазили Закона за културното наследство. Имало е сигнал до кмета. Кметът като знае, че е паметник на културата, трябвало е веднага да уведоми министъра на културата. И оттам нататък се вземат бързо адекватни действия. А не чрез дарение някаква фирма фантом, дали лицензирана, дали не лицензирана - все пак това е недвижима културна ценност, категория "местно значение", допълни архитектът.

За Владимир Руменов от гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство "Форум наследство" случаят е противоречив. 

"От една страна имаме похвалното желание на граждани или на фирма, не знам точно, които са се загрижили за паметника, защото той се руши. Това, дума да не става, е похвално, тъй като говори за отношение на гражданството към паметниците на културата", посочи Руменов.

Владимир Руменов смята случилото се с моста в Дряново за "много мощен сигнал към държавността, която от много години абдикира от своите ангажименти към паметниците".

В конкретния случай става дума за самоуправство, не за пробойни в закона, заяви още Руменов. 

Различните мнения чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05