Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рим и Анкара призоваха за постоянно примирие в Либия

Италианският премиер Джузепе Конте на пресконференция в Анкара с турския президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в Либия, Сирия и двустранните отношения между Италия и Турция обсъдиха на среща в Анкара турският президент Реджеп Ердоган и италианският премиер Джузепе Конте.

И двамата лидер призоваха днес за постоянно примирие в Либия. Те ще участват в международната конференцията в Берлин за политическо регулиране на конфликта в северноафриканската страна, която ще се проведе в неделя.

Турският държавен глава изрази надежда за скорошно подписване на дълготрайно примирие между воюващите страни в Либия. Реджеп Ердоган коментира, че продължават турските усилия за превръщане на примирието в Либия в трайно състояние.

Според Джузепе Конте прекратяването на огъня е обнадеждаващо, може да бъде сериозна възможност за начало на мирен процес и трябва да бъде трайно.

И Италия, и Турция подкрепят признатото от ООН Правителство на националното съгласие в Триполи с премиер Файез ал Сарадж. Италия е силно заинтересована от стабилност в Либия поради бежанския и мигрантски поток от Африка, който преминава през арабската страна и Средиземно море на път към Апенините.

Акцент в двустранните отношения двамата лидери поставиха върху икономическото сътрудничество и беше препотвърдена целта за достигане на 30 млрд. търговски оборот между двете страни. Понастоящем стокообменът между двете страни е на стойност малко под 20 млрд. долара.

Ердоган съобщи, че с Конте са постигнали съгласие за провеждане през тази година на съвместно заседание на правителствата на двете страни, каквото не се е провеждало от 2012 г. насам.

Турският лидер заяви, че е запознал италианския си колега с очакванията на Анкара по отношение членството ѝ в Европейския съюз. Джузепе Конте, който е юрист по образование, предложи помощ на Турция в сферата на правата на човека.

Ердоган и Конте ще гледат заедно в Рим футболния мач между националните отбори на двете страни, с който ще бъде открито Европейското първенство по футбол тази година.

Срещата между италианския премиер и турския президент и водените от тях делегации продължи около час и половина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Либийският маршал Халифа Хафтар и руският външен министър Сергей Лавров се ръкуват в рамките на преговорите в Москва.

Хафтар не подписа в Москва за примирие в Либия

Без резултат приключиха снощните преговори в Москва между враждуващите страни в Либия при посредничеството на Русия и Турция. Тази сутрин командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар напусна руската столица без да подпише..

обновено на 14.01.20 в 17:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29