Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Ние сме в нов етап на създаване на нов международно-правен ред

Снимка: БГНЕС

Съотношението на силите в Либия горе-долу е равно и донякъде в безизходица. След 70-80 години ред се намираме в абсолютно ново положение. През последните две десетилетия този ред се разпадна, тъй като хегемонът, който внушаваше сила, се оказа нерешителен през последните години, претърпя редица имиджови и военни поражения и се оказа „колос на глинени крака“. Започна преходът към многополярния свят“. Това коментира пред БНР Валентин Радомирски, дипломат и външнополитически анализатор.

Според него либийската криза е започнала да прилича на буре с барут през декември:

„Тогава Турция и правителството в Триполи, което в момента е по-слабо военно, сключиха договор за демаркация на териториалните части в Средиземно море. Това беше в грубо нарушение на редица други конвенции, но даваше право да участват в откритите преди няколко години големи залежи на газ и нефт в източното Средиземноморие“.

В предаването „12+3“ дипломатът заяви, че се очертават трудноразбираеми неща, дори за анализаторите:

„Зад Хафтар седят Франция, но срещу нея е Италия, противопоставя се и голяма част от Европейския съюз. На един фронт са САЩ и Русия, зад Хафтар, а отсреща е Турция, която е ситуационен съюзник с Русия и Иран по Сирия. Имаме абсолютно непредвидими решения и влизаме в епохата, когато, преминавайки към многополярния свят, всяка държава започва да осъществява преди всичко своите национални интереси“.

По думите на Радомирски ние се намираме в нов етап на създаване на нов международно-правен ред, който може да поднесе всякакви неочаквани изненади.

Той не вижда големи шансове мирната конференция в Берлин да постигне успех:

„Освен ако не се постигне договорка преди нея между големите сили за разпределение на сферите на влияние, нещо, което все повече ще чуваме, дори и да не ни се иска. Големите сили ще започнат да разпределят и след това ще диктуват условията“.

Интервюто с Валентин Радомирски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.