Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Гърция е готова да изпрати свои сили в Либия

| обновено на 17.01.20 в 13:48
Гръцкият външен министър Никос Дендиас с Халифа Хафтар (вдясно) в Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е готова да изпрати сили за постигане на примирие в Либия, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас след срещата си с командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар в Атина, съобщи гръцката телевизия Скай. ЛНА воюва срещу Правителството на националното съгласие в Триполи и подкрепя базираната в Тобрук алтернативна държавна власт.

„Казах (на Хафтар), че Гърция е готова да помогне за утрешния ден на Либия или със сили, за да има примирие, или с помощ за вдигане на оръжейното ембарго (на ООН). Всичко това е принос в бъдещето на либийския народ. Ние искаме Либия да стане една модерна демократична страна“, заяви гръцкият първи дипломат.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция започва да изпраща в Либия войници в подкрепа на правителството в Триполи.

Според гръцкия министър с Хафтар са се обединили около желанието си за прекратяване на огъня в Либия, изтегляне на наемниците и отмяна на незаконните меморандуми (между Триполи и Анкара - б.ред.).

На срещата, продължила час и половина, Дендиас е поискал от Хафтар да постави на предстоящата в неделя конференция за Либия в Берлин въпроса за анулирането на меморандума, подписан в края на ноември от Турция и либийското Правителство на националното съгласие в Триполи за морско делимитиране, съобщава „Катимерини“. Според Атина документът нарушава суверенните ѝ права на изключителна икономическа зона край остров Крит.

Без предварителна информация и при строга секретност в Атина снощи пристигна Халифа Хафтар.

Според коментари на политически анализатори вероятно Европейският съюз използва добрите дипломатически отношения между Гърция и Либия, за да окаже натиск за успешен резултат от международната среща в Берлин в неделя.

Сделка за примирие в Москва не беше постигната след отказ на генерал Хафтар да приеме условията. С включването на Атина в дипломатическата инициатива се очаква да се постигне в Берлин споразумение за примирие и решаване на конфликта в Либия.

Берлин отказа участие на Гърция в предстоящата международна среща по либийския конфликт, което предизвика реакция лично  от страна на генерал Хафтар, който реши сам да разговаря с гръцкото правителство преди да застане на масата за преговори в Германия, подчертават първите коментари по неочакваното посещение в Атина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Либийският маршал Халифа Хафтар и руският външен министър Сергей Лавров се ръкуват в рамките на преговорите в Москва.

Хафтар не подписа в Москва за примирие в Либия

Без резултат приключиха снощните преговори в Москва между враждуващите страни в Либия при посредничеството на Русия и Турция. Тази сутрин командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар напусна руската столица без да подпише..

обновено на 14.01.20 в 17:27
Реджеп Ердоган

Ердоган: Турция е готова да даде урок на Хафтар

Турция е готова да даде урок на „превратаджията Хафтар“, предупреди днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието. Така той коментира отказа на маршал Халифа Хафтар да..

публикувано на 14.01.20 в 14:19
Мевлют Чавушоглу

Турция се надява Русия да склони ген. Хафтар за примирие в Либия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се надява Русия да убеди ген. Халифа  Хафтар да приеме призива за примирие в Либия.  На съвместна пресконференция в Анкара с външния министър на Гана Чавушоглу посочи, че Турция е убедила правителството..

публикувано на 11.01.20 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08