Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столетницата баба Роза от Дебелец: Всяка вечер се прекръствам, има сила отгоре

Първата си столетница почете тази седмица град Дебелец, Великотърновско.

Роза Петрова е жизнена и вярваща жена. На вековния ѝ юбилей се събраха внуци, правнуци и осеммесечната ѝ праправнучка. Баба Роза е добра жена и гордост за града ни, казват за нея хората от Дебелец.

Роза Петрова е от Еленския балкан. Със съпруга й имали голяма къща в село Кръстевци, занимавали се със земеделие. Но преди близо 70 години се наложило да се изселят, защото през имота им минава язовир „Йовковци“, доставящ питейната вода за Великотърновска област. Дошли в Дебелец и започнали живота си отново. „Хубави младини бяха“, разказва столетницата.

„Младите години са по-хубави. Работехме земеделие в Балкана. Дойдоха, взеха нивите, къщата, ядосвахме се малко. Мъжът ми беше акуратен и каза: „Ще хванем работа и работа“. Направихме къща тука, малко зор беше. Така да останеш на поляната, нищо да нямаш. Дойдохме тук с каруцата с багаж, какъв багаж – няколко черги. Това беше. Теглила съм минала“. 

Роза Петрова започнала работа в консервната фабрика в Дебелец, мъжът ѝ работил по кариерите и преди двайсетина години се споминал. 

Столетницата днес има две внучки, трима правнуци и една 8-месечна праправнучка. За столетницата се грижи 53-годишната ѝ внучка Рени Митева. „Баба ме научи на доброта“, споделя тя.

„Да вярваме в Господ, да уважаваме семейството си, децата. Баба Розка става, закусва, поспива си, обядва, разхожда се из двора. Опитва се да командва за градината, почистена ли е тревата, зеленчуците, цветята“.

Правнуците Иван Станчев и Силвия Митева признават, че са отгледани от баба си, която ги направила добри хора. 

„Много ме е гледала, много ми е уйдисвала, всичко. Най-добрата баба. Баба ме е научила да бъда добър човек. Всичко, което зная за живота като цяло, тя ми е показала първите стъпки. Тук в училището много ме е развеждала. Много обичах пържени картофи и като кажех: „Бабо, пържени картофи“, тя веднага, на момента“.

„Винаги ни е помагала. Научи ни да не се отказваме и да продължаваме да се борим в живота“.

За 100-годишния юбилей на Роза Петрова на 15 януари кметството в Дебелец ѝ подари торта и парична премия от 100 лева.

„Баба Роза е гордостта на Дебелец, защото е достоен и добър човек“, казват съседите и хората, които са работили с нея.

„Баба Розка - прекрасна жена, отгледа внуците си. Прекрасно се имаме с нея, постоянно тук се имаме заедно“.

„Гордост е, аз съм работила в консервната фабрика с нея. Много сръчна, много работлива“.

„Тя е много всеотдайна жена, отгледала е толкова деца, внуци, правнуци и е много добър човек“. 

Столетницата Роза Петрова от Дебелец е вярващ човек и търси Божията подкрепа само за едно – за здраве:

„Аз се кръстя всяка вечер и казвам: Децата ми да са добре, живи и здрави да са и аз край тях. Вярвам в Господ. Има една сила, дето да командва отгоре. Като вземе да гърми – бягат, оле, Боже, тогава го виждат, иначе не го виждат. Аз винаги се моля, всяка вечер се прекръствам и викам: Да съм жива и здраве, дядо Господи, да ми дадеш живот още. Ей това ще кажа“.

Историята на баба Роза чуйте и в звуковия файл.
Снимки: Здравка Маслянкова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Войков и Георги Войков

Вълна от съпричастност за Пламен Войков от Троян

На 5  май в предаването "Рано в неделя" по програма „Хоризонт“ на БНР излъчихме репортаж за 27-годишния Пламен Войков от Троян, който се нуждае от животоспасяващо кръвопреливане всеки месец . Тогава семейството на Пламен, което живее в изключително тежко - както в здравословно, така и във финансово отношение, беше изправено и пред проблема да осигури..

публикувано на 24.05.20 в 17:23

The Covid Art Museum - въображението никога не е под карантина

Копнежът за свобода е най-силно изразеното чувство в цяла Европа . Това е усещането на Дилай Йеман, която последна се присъединява към екипа на The Covid Art Museum . Заедно с още трима творци Дилай избира картини, анимации или кратки видеоклипове, които да станат част от експозицията на първия дигитален музей, създаден по време на пандемията..

публикувано на 22.05.20 в 17:25
Софийската джамия

Празникът Рамазан Байрам обединява мюсюлманите

В неделя над 1 милиард и половина души по света ще посрещнат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, предшестван от едномесечен период на пост и милосърдие. По традиция честванията продължават три дни, в които вярващите отварят домовете си за роднини и приятели. Празникът Рамазан Байрам е известен с богато отрупаните трапези, около които..

публикувано на 22.05.20 в 12:51
Десислава Василева

Десислава Василева, "Еспресо Медия": Добрите новини променят

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери могат да променят.“ Това каза пред „Хоризонт“ Десислава Василева, управляващ директор на"Еспресо Медия", която поддържа сайта  „Еспресо Нюз“, първата регионална онлайн медия, информираща жителите на Западна България . Важното е добрите новини да ги има изобщо,..

публикувано на 22.05.20 в 12:29
Рисунка на ученичка от ОУ

Рисуването - спасителен остров за врачанските ученици в изолация

Учениците от първи до седми клас в ОУ "Васил Левски" във Враца се занимават активно с изобразително изкуство от години. Ограниченията и режимът на дистанционно обучение не ограничават  заниманията, в дните на изолация децата не изоставят творчеството. Подреждат и  няколко тематични виртуални изложби . От няколко години в  ОУ "Васил Левски"..

публикувано на 20.05.20 в 16:21
Екип на МБАЛ „Надежда“ по време на медицинска манипулация

Лекари отстраниха 19 миоми, запазват шанса на жената за второ дете

Български акушер-гинеколози извършиха уникална операция с лапароскопска техника, като отстраниха 19 миоми на 39-годишна пациентка. Така жената е получила възможността да сбъдне мечтата си да роди второ дете. 39-годишната жена живее и работи в Германия. Диагнозата й е поставена там, но лекарите били категорични, че единственият начин за..

публикувано на 19.05.20 в 11:25

Настолните игри - забавление и терапия

От древния шах до съвременните стратегически или забавни игри, настолните игри винаги са били предпочитан начин за забавление за всички възрасти. Те развиват редица умения при децата и могат да имат терапевтичен ефект при проблемни взаимоотношения. По време на кризата заради коронавируса са алтернатива на скуката при домашна изолация...

публикувано на 18.05.20 в 18:46