Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Симидчиев и Чавдар Георгиев: България трябва да се справи с явлението „воден стрес“

Добромир Симидчиев и Чавдар Георгиев в студиото на „Неделя 150“
Снимка: Даниела Късовска

Най-бързо, единствено възможно и рационално решение на проблема в Перник е изграждането на реверсивен водопровод, който да използва системата на София за довеждане на вода от язовир „Белмекен“ до Перник. Около това мнение се обединиха в предаването „Неделя 150“ Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и Чавдар Георгиев, бивш заместник-министър на околната среда и водите.

Според Симидчиев това решение ще преодолее в краткосрочен план и частично проблемите на Перник:

„Гражданите на София не трябва да се притесняват от това решение на кабинета. Голяма част от стратегическите водопроводи на столицата са преоразмерени, когато са строени. Сега се наблюдават дори по-ниски скорости в някои водопроводи, така че това, че ще се подават допълнителни количества вода за Перник, няма да застраши мрежата на София. Запаси има достатъчно“.

По думите на Георгиев проблемите във ВиК сектора са в резултат на лошо управление:

„Засегнати са основни права на граждани. Не може в 21 век да не осигурим питейна вода на хората“.

За Добромир Симидчиев няма само една причина, довела до кризата във водния сектор:

„Има комплекс от причини и всички те изискват сложно решение. Жизнените цикли на активите във ВиК сектора са много дълги, няма лесни решения. Освен на управленски дефицити в управлението на ВиК компаниите, България е подложена на явлението „воден стрес“ – ресурсът го има, но разпределението му е неравномерно, редуват се засушителни периоди с наводнения. Липсват мерки по адаптация на климата“.

Той не отрече, че ВиК дружествата понякога извършват несвойствени дейности, „тъй като хората, които им влияят, стоят в сянка, а докато тяхната власт не се изсветли, проблемите ще продължават“:

„Убеден съм, че има малки общински ВиК, в които кметът, който назначава ВиК управителя, от време на време го „юрка“ да прави неща, несвързани с поддръжката и експлоатацията на ВиК съоръженията. Паралелната власт е проблем за всички. Докато в тези оператори не се създаде управленски капацитет, нещата, колкото и да си ги реформираме, няма да има голяма разлика. И обратното, когато има капацитет, дори и дизайнът на системата да е сбъркан, хората ще намерят начин да свършат работата добре“.

Чавдар Георгиев подчерта, че:

„Една от основните причини за проблема във ВиК сектора е липсата на кадри. Отговорността на министър Нено Димов е безспорна. Но са отговорни още и МРРБ, и местните ВиК дружества, редица други длъжностни лица“.

Общ ВиК холдинг – ще доведе ли до положителен резултат?

Според Чавдар Георгиев мащабът на собствеността и на управлението на даден актив обикновено води до положителни резултати:

„Ако имаме държавна компания, би трябвало това да доведе до положителен резултат… Трябва да се започне с обща картина на актуалната ситуация и да се види за всеки район кое е най-належащото, за да се осигурят необходимия ресурс и материалните средства. Да се обединят големите язовири и довеждащите водопроводи в едно дружество, е добра идея. Това ще доведе до възможност за по-ефективно управление“.

Добромир Симидчиев е позитивно настроен към това решение.

„Това ще бъде междинна структура, която ще има пряко влияние върху отделните ВиК структури. Това централно звено ще има възможност да гради капацитет – управленски и технически… Кризата изиграва сериозна положителна роля“.

По думите му окрупняването на ВиК сектора не може да бъде разглеждано като преходен период за концесиониране на някои от дружествата:

„Концесията е тежка форма на аутсорсинг. Извън София има много малко оператори, които са атрактивни. Важно е да се допусне сериозна намеса на частния сектор под всякакви форми на публично-частно партньорство“.

Георгиев добави, че ако се създава такъв холдинг, той трябва да се вкара в списък за дружества, които не подлежат на приватизация и концесиониране:

„Може да се върне законовата норма за ограничаване на допустимите загуби в закона, които да се признават на ВиК дружествата. Това ще накара дружествата да приспособят своята дейност към по-малко загуби и да не допускат безстопанственост. Трябва да се преоцени стойността на природния ресурс вода – не може бутилка литър и половина газирана напитка да струва колкото 100 кубика вода в язовир „Студена“. Когато има такава огромна разлика в пъти между водата като природен ресурс и водата като стока за потребителя, естествено е, че не се цени природният ресурс“.

Кризата с боклука

В студиото на предаването „Неделя 150“ двамата бивши министри коментираха и проблема с нерегламентираните отпадъци, открити на територията на страната:

„България има проблеми с инфраструктурата по третиране на отпадъците. Не се прави нищо за разширяване на капацитета на съществуващите депа. Нямаме инсталация за третиране на опасни отпадъци. Развиват се процеси, които могат да доведат до тежки проблеми след години“, каза Чавдар Георгиев.

Според Добромир Симидчиев потенциалът на кризата с отпадъците е по-нисък от този на кризата с водата:

„Тук говорим за малко-по-нисък контрол. Това е сериозен бизнес. Сега е важно да не се убие добрият бизнес, който спазва правилата, покрай този, който не спазва закона“.

Интервюто с Добромир Симидчиев и с Чавдар Георгиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов. "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия," каза..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане. Два месеца повече, до края на юни, държавата ще..

публикувано на 28.03.24 в 14:54
Боян Чуков

Боян Чуков: Все повече въпроси възникват за атентата край Москва

Колкото повече време минава, повече въпроси възникват, които засега нямат абсолютно категоричен отговор . Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар на терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва и добави: "Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв..

публикувано на 28.03.24 в 14:38
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12.00 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България.  "Най-важното е да върнем доверието на хората.  Предстоят избори и ако..

публикувано на 28.03.24 в 14:03
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54