Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София, водният ресурс трябва да се пести

Според министъра трябва нов механизъм за отпадъците

Емил Димитров
Снимка: БТА

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен“. Това обясни в предаването „Неделя 150“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Трябва да се пести питейната вода, категоричен е министър Димитров:

„На много места се нагнетява напрежение… Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“.

Емил Димитров допълни:

30 години „ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура... През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата“.

Мегаструктурата ВиК холдинг

„По оперативната програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции. ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК. Тази структура ще помогне на всички“, обясни Емил Димитров.

Отпадъците

„Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни. Установила е, че вредните емисии са в нормите. Ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ – Перник, ще сверим с оригиналите… Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително“, обясни екоминистърът.

По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са: 

„Това, което се случва в страната, е истина. Контролният механизъм в момента не може да обхване всички… Очевидно трябва нов механизъм - работещ, при който, когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго - вредно, опасно, неразрешено, да се забрани и площадката да работи, да се забрани и той да работи“.

Интервюто с Емил Димитров можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Добромир Симидчиев и Чавдар Георгиев в студиото на „Неделя 150“

Добромир Симидчиев и Чавдар Георгиев: България трябва да се справи с явлението „воден стрес“

Най-бързо, единствено възможно и рационално решение на проблема в Перник е изграждането на реверсивен водопровод, който да използва системата на София за довеждане на вода от язовир „Белмекен“ до Перник . Около това мнение се обединиха в..

публикувано на 19.01.20 в 10:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира..

публикувано на 29.03.24 в 08:52