Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минев: При високи социални неравенства демокрацията става фасадна

Духомир Минев
Снимка: БГНЕС

„През последното десетилетие милиардерите в световен мащаб са се удвоили, но пропастта между бедните и богатите не намалява“. Това каза пред БНР проф. Духомир Минев от „Антибедност мрежа“ в коментар на анализа на благотворителната организация „Оксфам“, според който милиардерите в света са 2153 и те разполагат с повече пари от 60% от населението. Според анализа неравенството засяга особено много жените. Годишният доклад се публикува по традиция преди откриването на Световния икономически форум в Давос.

Според проф. Минев такива доклади съдържат главно констатации, но в тях не се анализират причините и не се посочват предложения за намаляването на неравенствата.

„Над 20 години има такива проучвания и те остават глас в пустиня. Вярно, в доклада се посочва, че без специални политики неравенствата не могат да бъдат овладени, но според мен са необходими поне няколко общи, макар и доста неудобни, политически констатации. Например, че растежът на неравенствата се дължи главно на политиките и законовите рамки, че тези политики и законови рамки след 70-те години бяха реконструирани така, че да концентрират доходите и богатството в малък брой хора. Затова след 70-те неравенствата „се взривиха“.

По думите на проф. Духомир Минев са необходими мониторинг, оценка и реконструиране на икономическите, данъчните и социалните политики.

Докладът заобикаля въпроса за последствията

„Преди десетина години беше публикуван монументален труд на двама британски учени за последствията от високите и растящи неравенства. Едното е, че образованието се влошава и децата показват все по-слаби резултати в образованието. Друго последствие, което също виждаме и потвърждава проблемите, е че се удължава възрастта за пенсиониране. Навсякъде, където има високи и растящи неравенства, хората трябва да работят по-дълго, за да получат пенсия“, допълни проф. Минев.

При високи неравенства демокрацията се трансформира във фасадна демокрация

„Навсякъде прекомерните неравенства са индикатор за криза на правовата държава и криза на правата на човека, особено социалните права. Навсякъде прекомерните неравенства са индикатор за контрол и потискане на социалните науки и политическите науки. Особено се потискат анализите и оценките на политиките, навсякъде. Освен това навсякъде високите неравенства са индикатор за висока корупция“, отбеляза още проф. Духомир Минев.

Кой има интерес от прекомерния ръст на неравенството

Според него лесно се намират и на национално равнище хора, които са заинтересовани от това да забогатяват, независимо от цената, която плащат обществата.

Как изглежда ситуацията в България

Проф. Минев подчерта, че у нас растежът на неравенствата е преминал една червена линия, която не бива да се преминава:

„Тази линия е, че растежът на неравенствата се превръща в основен генератор на бедността и в основна причина за бедността. Ние сме на първите места и по големина на неравенствата, и по бедност“.

Интервюто с проф. Духомир Минев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е квалифицирано като особено тежък случай. Готови са резултатите от автотехническата експертиза,..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици.  Надсловът..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидентът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени "14 души пътуват - 11 ранени - двама тежко, двама със..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна Израел не само чрез своята т.нар. ос на съпротивата. Ракетите и дроновете му бяха отблъснати без да..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47