Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Конференцията за Либия е стъпка в правилната посока

Мартин Табаков
Снимка: Стопкадър

Разминаването между реториката и действието е един от основните проблеми, които резолюцията няма да реши. Това каза пред БНР международният анализатор Мартин Табаков по повод резолюцията от 55 точки с детайлно описание на марките за разрешаване на военната криза в Либия, с която завърши конференцията в Берлин, посветена на либийския проблем.

„Поне пет държави от събралите се вчера така или иначе нарушават наложеното оръжейно ембарго върху страната, наложено още от 2011 година насам. Това, което трябва да видим, е дали този документ ще успее да мотивира редица държави, които имат пряко отношение към случващото се в Либия, да адаптират поведението си спрямо това, което са изговорили и подписали в Берлин“, допълни Табаков в предаването „12+3“.

Според него Берлинската конференция е „стъпка в правилната посока“, тъй като е успяла да събере в максимално широк формат всички държави, които имат отношение към Либия, на едно място „така че те да могат да изговорят тези текущи проблеми, които имат помежду си“.

„Прави неприятно впечатление, че дори такъв широк формат не успя да накара враждуващите фракции в лицето на Халифа Хафтар и на Файез ас Сарач, който е глава на международно признатото правителство в Либия, да проявят желание да се срещнат лично, а комуникацията между тях минаваше чрез посредник. Това ни кара да сме скептични за дълготрайните резултати на тази конференция, още повече че в деня на нейното провеждане не спряха и военните акции на терен“.

Разминаване между исканията на враждуващите страни в Либия

„Между Хафтар и Сарач има разминаване между това какво те искат за сключването на едно примирие“, допълни Табаков. Според Сарач за примирие е необходимо изтегляне на силите на Хафтар до началните позиции, отпреди началото на военната му кампания срещу Триполи.

Различните лагери

„Ние сме свикнали, когато гледаме случващото се в Либия, да групираме държавите на такива, подкрепящи Хафтар, и такива, подкрепящи Сарач, но това, което видях в Москва, е че всъщност ситуацията е много по-нюансирана. В отделните групи на държави, подкрепящи своя съответен фаворит, има също разминаване“, каза още Мартин Табаков.

Халифа Хафтар не е подписал примирие още в Москва, защото е получил подкрепа от Обединените арабски емирства и от Египет. Позицията на САЩ е много амбивалентна - подкрепят международно признатото правителство, но напоследък има видимо затопляне на отношенията между американския президент и Халифа Хафтар“, допълни Табаков.

„Вашингтон е очевидно, че има диалог и с двете враждуващи страни, но това не е нещо уникално. Много сходна е и позицията на Москва в това отношение. Руската държава оказва и военна, и финансова подкрепа на Халифа Хафтар, но Москва през цялото това време не преустанови контактите и диалога си с Файез Сарач“.

Според Табаков Анкара е един от субектите, които имат нарастващо значение за случващото се в Либия, особено след договора от миналата година за военна подкрепа, подписана от Сарач и Ердоган.

„В Либия трябва да бъде избегнат сюжетът от Сирия, при който редица държави да определят бъдещето на тази държава, а не това да се случи посредством максимално широко отчитане на всякакви интереси, каквито има там“, убеден е международният анализатор.

Интервюто с Мартин Табаков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00