Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин не вижда смисъл от преход към парламентарна република

| обновено на 22.01.20 в 18:34
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се нуждае от силна президентска власт, заяви Владимир Путин на среща с представители на обществени организации в Липецка област. Снощи президентът утвърди структурата и състава но новота правителство на премиера Михаил Мишустин..

Владимир Путин посочи, че въвеждането на парламентарната форма на управление в Русия не е целесъобразно. Според него за ефективното функциониране на парламентарната република е необходима дълга традиция, а партиите в Русия са свързани с конкретни личности.

„Най-яркият пример в нашата страна е Владимир Волфович Жириновски. Има Жириновски, има Либерално-демократическа партия“, подчерта държавният глава.

Путин каза още, че широко прилаганата в Европа парламентарна форма създава кризи, при които в някои страни с месеци не може да бъде избрано правителство:

„На Русия с нейната огромна територия, с многото вероизповедания, с големия брой нации, народи, народности, които живеят на територията на страната, все пак е нужна силна президентска власт“.

Снощи президентът Путин се срещна с новоназначените министри преди първото заседание на кабинета и сподели очакванията си за работата им:

„Безусловно най-важната задача е повишаването на благосъстоянието на нашите граждани и укрепването на нашата държавност и позициите на нашата държава в света“.

Новият кабинет има деветима вицепремиери, като на поста първи вицепремиер е назначен президентският съветник по икономическите въпроси Андрей Белоусов. Сменен е и министърът на икономиката. 12 министри от предишния кабинет, включително ръководителите на силовите ведомства, запазват постовете си. Най-съществени са промените в социалния блок. Нови лица застават начело на министерствата на труда и социалната защита, на просветата, на науката и висшето образование, на здравеопазването и на културата“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин, премиерът Михаил Мишустин (вляво) и първият вицепремиер Андрей Белоусов (досегашен икономически съветник на президента) на първото заседание на новото руско правителство.

Путин назначи новото руско правителство

Новото руско правителство на премиера Михаил Мишустин се събра тази вечер на първото си заседание. Преди това структурата и съставът на кабинета бяха утвърдени с указ на президента Владимир Путин. Преди първото заседание на новото правителство..

публикувано на 21.01.20 в 20:31
Президентът Владимир Путин обяви планове за промени в руската конституция в годишното си обръщение пред Федералното събрание.

Путин внесе в Държавната дума предложение за конституционни промени

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Държавната дума предложените от него конституционни промени, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Долната камара на парламента ще разгледа законопроекта на държавния глава на утрешното си пленарно..

публикувано на 20.01.20 в 16:49

Ще успее ли Путин да осигури приемственост на курса си

Многократно в публичните си изяви Владимир Путин е изтъквал стабилността като едно от основните предимства на Русия на фона на все по-нестабилния свят. С огласените в посланието си към Федералното събрание конституционни промени той иска да..

публикувано на 18.01.20 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил...

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в..

публикувано на 25.04.24 в 07:51