Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори излизат на национален протест на 29-и януари

Снимка: БГНЕС

Хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес излизат на национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. Основните искания са за намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта, съобщиха от областната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.

Исканията на хотелиерите и ресторантьорите, включително и за отлагане действието на Наредба Н-18 за касовите апарати, докато не бъдат изчистени спорните моменти, вече са внесени в Народното събрание и Министерския съвет, поясни Петър Стефанов от БХРА.

Към исканията на бранша, приети в началото на седмицата във Велико Търново, се присъединяват и други организации, свързани с туризма и търговията.

„Протестът по обяд на 29 януари пред парламента е само с икономически искания и не е свързан с гласуването на вота на недоверие към правителството“, подчерта Стефанов.

Над 100 заведения от Великотърновска област още утре ще поставят на обектите си табели с надпис „Протест“, а служителите ще работят с жълти жилетки, докато не започнат преговори по същество с държавните институции за решаване на проблемите в бранша.

Междувременно, в Кърджали собственици на заведения вече започнаха със символичните протести. Те закачиха пред обектите жълти жилетки. Акцията започна от най-големия квартал - „Възрожденци“. При 20 процента ДДС оцеляваме на ръба, оплака се Данаил Дялков, собственик на пицария:

"Протестираме символично до 29-и. Тогава има организиран протест пред парламента от всички колеги от бранша от цялата страна. Със сигурност ще се съберем доста хора. Положението е такова, че ако не излезем, много от нас ще фалират."

Собствениците на заведения са недоволни и от изискването за въвеждане на нов софтуер в обектите от първи февруари.  В Кърджали това е направено само в три заведения.

Собственици на хотели и на заведения от Кюстендил и работещи в бранша ще решат днес дали да участват в протестите. От 25-и до 28-и януари персоналът на повечето заведения в града ще бъде с жълти тениски в знак на недоволство. Засега в съвета и сдружението по туризъм, както го обявяват работещите в хотелите и заведенията в града, членуват около 30 собственици а такива обекти, перспективата е да станат още толкова до месец-два. Ангелина Влашка от ръководството на съвета за недоволоствата на колегите и и защо започват протести:

"Заради проблеми като процентът бакшиши за сервитьорите. Също така категоризацията на топли точки, вендинг машини. Конкретно искаме да се работи и дебатира с Министерски съвет е отлагането на Наредба №18 и намаляване на ставката на ДДС за заведенията. До момента, по някакъв начин, успявахме да се справим и да поемаме такава данъчна ставка. Но с влизането в сила на Наредба №18 изпадаме в невъзможност да плащаме такова ДДС."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в сектора. Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския съвет. Даниела Божинова възрази срещу отпадането на възможността за съдебно оспорване на втора..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39