Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "София Прес" представя рисунки и книгата "Хора и свраки" на Йордан Радичков

Дани Радичков
Снимка: Радостина Билярска

В Галeрия-книжарница „София Прес“ са представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки“ и изложбата с 18 оригинални рисунки на автора към нея. Експозицията може да бъде видяна до 4-и февруари 

Книгата се появява през 1990 година

"И ни направи голямо впечатление как тази книга "Хора и свраки“ на Радичков попада в контекста на всички тези промени, които се случват в България. Много е интересно, че отново Йордан Радичков като автор се обръща към един вътрешен свят, към едни детски спомени, към родното място и по някакъв начин като, че ли тази книга напомня на хората от 90-те години, че може би ключът към всяко решение на всеки един по-сериозен въпрос е може би първо вглеждането вътре, дълбоко в себе си, и евентуално разбиването на това, което е в нас и след това оглеждането на света около нас", каза в предаването "Хоризонт до обед“ Дани Радичков - внук на писателя. 

Какво е казвал Йордан Радичков за собственото си рисуване

"Той винаги е казвал:  "Това просто ми доставя удоволствие. Аз го възприемам като една шега и винаги се обръщам към рисуването, когато сметна, че може би историята, която съм разказал, има нужда от леко дообясняване и, може би, леко доуплътняване". Естествено, първите рисунки, които си позволява да сложи в своя книга, са "Ние врабчетата" - неговите врабчета, които са доста добре известни", допълни Дани Радичков. 

Радичков е рисувал върху обикновен лист

"Авторът обръща внимание на природната интелигентност на свраката. Обръща внимание и на нейната история, която си позволява да разкаже, и да обърне внимание на това, че свраката всъщност съпътства човека от неговото изгонване от рая".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25