Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият анализатор на Ройтерс

Гарет Джоунс: Британците искат да затворят страницата Брекзит

Ще бъде интересно да се наблюдава разделението в самия Европейски съюз

Момент от финалното гласуване по Брекзит в Европейския парламент. 29 януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит е зад ъгъла след почти четири години от проведения референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Бурни политически години, които разединиха Обединеното кралство така, както никой друг въпрос в съвременната му история.

След предсрочните общи избори през декември обаче и голямото мнозинство, което получиха консерваторите в Камарата на общините, на британския премиер Борис Джонсън не му бе трудно да прокара законодателството за Брекзит в парламента. Той заяви, че е обединил страната.

В момента страната е обединена и иска да забрави за Брекзит, да го загърби“, смята политическият анализатор на Ройтерс Гарет Джоунс.

„Основната причина Борис Джонсън да спечели тази голяма победа в изборите е, защото хората като цяло искат, както гласи лозунга „да изпълнят Брекзит“ и да вървят напред“, коментира Джоунс пред БНР. По думите му, различията от последните години не са изчезнали.

Специални брекзит монети с дата 31 януари 2020 г., когато Великобритания официално излиза от ЕС.

„Все още има много хора, които са разгневени и разочаровани от напускането на ЕС. Както има и мнозина, които просто искат да напуснем ЕС. Аргументите „за“ и „против“ обаче са почти несъстоятелни в този момент. Има голямо желание, дори сред искащите оставане, просто да бъде обърната страницата и да се продължи. В този смисъл ние, британците, сме обединени в желанието си целият този период на различия и объркване да остане в миналото.“

За следящите отблизо процеса е ясно, че Брекзит няма да се случи скоро, защото е процес, а не събитие, казва Гарет Джоунс.

Борис Джонсън съвсем наскоро заяви, че Обединеното кралство ще се превърне в глобален новатор и пример за останалите страни по света след Брекзит. Какво означава това?

„Казаното е от типа лозунги, които свикнахме да чуваме от него и други членове на неговото правителство. Има определени изрази, които брекзитиърите обичат да афишират и да градят имидж на една „щастлива Англия“, като твърдят, че миналата слава ще я поведе отново напред. Всичко това звучи много романтично и положително, но трябва да кажа, че реалността е доста по-сложна. Ясно е, че като говори за изковаването на планове за бъдещето това означава, че Джонсън има предвид на първо място сключване на търговски споразумения с много страни, включително ЕС, но също Съединените щати, Австралия, Япония, Канада и т.н.  Всичко това е много възможно да стане, но то отнема много време“, подчерта политическият анализатор на Ройтерс.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато на 1 февруари ние се събудим като граждани не на ЕС, нищо или почти нищо няма да се е променило, освен чисто формалното напускане. И това е заради споразумението за преходен период - всичко ще продължава както обикновено до края на годината“, посочи още Джоунс, според когото британското правителство ще трябва да вземе цяла серия от трудни решения по широк кръг от въпроси и „точно това на практика е Брекзит“.

„Правителството настоява, че не иска да удължава преходния период, че може да постигне споразумение до края на годината. Но кой знае? Изглежда има консенсус както от страна на ЕС, така и от страна на Великобритания, че някаква груба минималистична сделка е възможна за този период. Необходими са обаче месеци за ратифициране на всяко споразумение. Ето защо очакванията са, че тези споразумения трябва да бъдат постигнати някъде най-късно до август-септември.“

Времевата рамка всъщност е много по-тясна от 11 месеца, защото и британският, и европейският парламент имат лятна ваканция, изтъква още британският анализатор.

„При тази тясна времева рамка можем да очакване само много просто рамково споразумение. Със сигурност самолетите ще продължават да летят, ще се запази сътрудничеството по сигурността в някаква степен. Правителството е много нетърпеливо да запази безтарифния режим, но това ще бъде много сложно, защото самите търговски преговори са много сложни и изискват отстъпки и от двете страни.“

За Гарет Джоунс една от интересните за наблюдение посоки през следващите месеци и години е разделението в самия Европейски съюз.

„Различните страни в ЕС имат различни интереси и приоритети. За страни като Испания, Дания, Холандия и Франция е много важен достъпът до британските риболовни зони. Но страни като България, Гърция или Полша, които са по-далеч от Обединеното кралство, това не ги интересува. За други страни са по-важни бъдещите отношения във финансовия сектор. Така че ще бъде интересно да се види как Европейската комисия ще успее да поддържа единен фронт. До момента тя прави това много успешно и мнозина тук са изненадани, колко единен бе ЕС в преговорите по споразумението за Брекзит. Това обаче може да се промени при договарянето на бъдещите отношения.“

Ирландската граница продължава да е голям проблем. Хората са все по-объркани, защото в последното си изявление премиерът Борис Джонсън увери, че няма да има митнически проверки в Ирландско море, но Брюксел настоява, че контролът е част от сделката.

„Фактът, че британското правителство казва едно, а ЕС друго, показва колко сложен е този въпрос – „дяволът е в детайлите“. Мисля, че някакви проверки ще бъдат извършвани, като имам предвид характера на споразумението. На практика Северна Ирландия се отделя от останалата част от Обединеното кралство по отношение на митнически проверки, така че трябва да се очакват такива проверки при търговията между Северна Ирландия и останалата част на кралството. Ще трябва обаче да почакаме и да видим как това ще стане на практика“, коментира Джоунс.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40