Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Флориан Вирхо: Непростимо е, че в Германия има хора, които не знаят какво е ставало в Аушвиц

Главен вход към “Аушвиц II – Биркенау“.
Снимка: Уикипедия

Отминаващата седмица започна с Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 27 януари 1945 година Червената армия достига портите на концлагера Аушвиц-Биркенау в днешна Полша. Близо шест милиона евреи са избити по време на Втората световна война, само в Аушвиц смъртта си намират над един милион евреи, роми, православни поляци, съветски военнопленници и хора от други националности.

Всички възпоменателни събития по повод тази годишнина бяха обединени от призива да се спрат опитите за исторически ревизионизъм на един от най-мрачните епизоди в човешката история - националсоциалистическата диктатура в Третия райх, довела до Втората световна война.

Искри на исторически ревизионизъм прехвърчаха между Полша и Русия за вината за избухването на войната. Исторически ревизионизъм изповядва и водещата опозиционна сила в днешна Германия. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, третата политическа сила в Бундестага, от години се опитва да омаловажи вината на хитлеристка Германия.

Весела Владкова разговаря с проф. Флориан Вирхо от университета в Дюселдорф, един от водещите изследователи на десния екстремизъм в Европа.

„Аушвиц е немски лагер на смъртта, управляван от германци. За мен е важно да подчертая този факт. Важно е да посочим ясно извършителите. Дължим го на жертвите. Дължим го и на нас самите“. Това заяви канцлерът Ангела Меркел при първото ѝ посещение в лагера Аушвиц-Биркенау през декември.

„Аушвиц е част от нашата идентичност и това не подлежи на съмнение“, каза още Меркел, израснала в бившата ГДР, където днес крайнодясната националистическа „Алтернатива за Германия“ събира най-много симпатии. Не на последно място с призивите, германците да се откажат от „култа към вината“.

„Трябва ни пълен обрат в политиката ни за осмисляне на миналото“, призова от своя страна лидерът на „Алтернатива за Германия“ в източногерманската провинция Тюрингия Бьорн Хьоке в реч в Дрезден. И нарече осмислянето на миналото „тъпо“.

Президентът на централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер е категоричен:

„Говорят за срамен паметник, наричат годините на националсоциализма „дреболия“ - това категорично преминава всякакви червени линии“.

Заиграването на водещата опозиционна сила в Германия с историята се наблюдава и зад граница. Очаквано президентът Франк-Валтер Щайнмайер се съобрази с чувствата на живите свидетели на Холокоста по време на възпоменателната церемония в Яд Вашем. И държа речта си последен.

На английски език. Не всички разбраха защо. Професор Вирхо:

Много е различно. Зависи от обществената прослойка. От една страна е президентът Щайнмайер, който като официален представител на Федералната република добре познава историята.

Има обаче и прослойки, които още в първите години след края на войната твърдяха, че трябва да се престане с това чувство за вина. Такива хора има и до днес и те съвсем не са малко. В същото време има и хора, които просто не са добре и достатъчно информирани, макар историята да е съществена част от учебния материал още в малките класове.

Проучване от последните месеци показва, че половината от учениците в Германия под 14 години не знаят, че Аушвиц-Биркенау е бил концентрационен лагер за систематичното избиване на евреи. Обяснението на професор Вирхо:

С годините се промени начинът на преподаване. Но така или иначе дефицитът е сериозен проблем, защото Аущвиц е символ на целия исторически период на националсоциализма. Така че е непростимо, че в Германия има хора, които не знаят, какво се е вършело в Аушвиц.

За Бьорн Хьоке от „Алтернатива за Германия“ осмислянето на миналото така или иначе е безсмислено. За председателя напарламентарната група на партията Александър Гауланд 12-те години на Третия райх били дреболия. А парламентарният секретар на партията Бернд Бауман иска да промени историческия прочит в Германия: През годините медиите и университетите, журналистите и учителите, оформиха една много едностранчива картина на вечно злия германец. Този образ не отговаря на истината! И наша задача е да го променим!

На практика това не е нов феномен. Още със създаването на Федералната република са се надигали гласове с призив да се сложи край на чувството за вина. Мнозина твърдят и до днес, че не всичко по време на Третия райх е било лошо. Но аргументите им се изчерпват със строежа на магистрали и социалната политика.

Разпространено е и мнението, че не само германците са извършвали престъпления и зверства. Така стигаме до ситуацията днес, когато някои искат да престанем да се вглеждаме в миналото и да започнем да представяме германците и като жертва на хитлеристкия режим.

Ян фон Флокен, чест лектор на събрания на „Алтернатива за Германия“, дори мечтае за връщане към възвеличаването на военното дело на Вермахта: „Години наред в очерняния Вермахт е имало много повече смислени генерали отколкото в днешната ни армия“.

Само до преди десетина години такива публични коментари биха били немислими в Германия. Проф. Вирхо:

Пределно ясно е, че с появата на „Алтернатива за Германия“ такива позиции започнаха да се чуват много по-често и много по-отчетливо. Това наистина е сериозна промяна в Германия. И го отдавам на порасналото самочувствие на хората, които винаги са изповядвали крайнодесни възгледи, но до появата на „Алтернатива за Германия“ не са имали свое политическо представителство.

 „Алтернатива за Германия“ е политическият глас, политическият представител на хората, които споделят националистическите ѝ послания. Като партия, която е представена в Бундестага и във всички регионални парламенти, тя има и ресурсите да влияе върху обществото. Така че възникването на партията придава ново значение на тази съществуваща обществена нагласа.

Обществената нагласа, която коментира професор Вирхо, е различна в източна и в западна Германия. Известно е, че „Алтернатива за Германия“ се радва на значително по-голяма подкрепа в бившата ГДР.

Германската демократична република заявява още със създаването си, че е държавата на антифашистите, която с приемането на социализма е изкоренила проблема веднъж завинаги. Но през всичките години на съществуването на ГДР расистката омраза, антисемитизмът не са били тема на обществена дискусия. А те винаги са съществували и всъщност са в основата на появата на националсоциализма. Така че в бившата ГДР със сигурност болшинството хора са се чувствали антифашисти, но онези, които изпитват омраза към различните раси, са съществували и както знаем днес, съвсем не са били малко.

Сравнително по-голямата подкрепа за „Алтернатива за Германия“ в източните провинции, според мен, не се дължи само на различното отношение към историята. Причината е по-скоро различното отношение към хората от друга раса и етнос.

А в Западна Германия, в първите години след войната, също е имало сериозен отпор срещу приемането на вината за зверствата на хитлеристкия режим. Отне ни много време да преодолеем това. Днес мисля, че в Германия, на всички нива в обществото, има много ясна представа за историята.

В такъв случай, доколко осмислянето на историята на Третия райх е повлияло на възникването на партия като „Алтернатива за Германия“, проф. Вирхо?

Във възприятията на крайната десница за историята има, разбира се, различни течения, но основата е представянето на един положителен образ на Германия и германците. Да се набляга на Бисмарк, например, на влиянието на Германия върху хода на историята в световен план. В същото време да се омаловажава нацисткия режим, като се повтаря непрекъснато, че и други държави, участнички във Втората световна война, са зверствали. По този начин вината на германците не изглежда чак толкова голяма, а самочувствието на днешните германци ще расте. Нещо повече - по тази логика германският национализъм ще се превърне в положителна черта. Така поне разсъждават в „Алтернатива за Германия“.

Мнението на проф. Флориан Вирхо можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17