Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СЗО препоръчва стандартните методи за предпазване от вируса

Доц. Михаил Околийски: Коронавирусът не е наказание за човешкия род

Смъртността е по-малка от тази при птичия грип, трябва да се грижим повече за имунитета си

Д-р Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

„Не казвам, че този вирус е някакво наказание за човешкия род, но смятам, че трябва да се смирим малко повече, да се вгледаме в себе си - какъв начин на живот имаме. Да не очакваме само държавата да ни защити от всички рискове, а ние самите да направим някакви стъпки в това да се защитим.“ Този коментар направи в предаването "Преди всички" доц. Михаил Околийски, експерт на Световната здравна организация за България, по повод актуалната картина на разпространение на коронавируса от Китай

„Не може да се говори за някаква много сериозна зараза и разпространението ѝ с много високи темпове. Този вирус наподобява предишните, които се разпространяват горе-долу по еднакъв начин – по въздушно-капков път“, уточни той. 

Смъртността сега е значително по-малка спрямо епидемията от птичи грип например, отбеляза експертът. По данни на СЗО около 12 хиляди са заразените по света, 98% от тях в Китай.

„Смъртните случаи са около 260 човека. Ние много внимателно подхождаме към тази ситуация, за да не допринесем към изкуственото усещане за паника. За това, че трябва да се направят някакви внезапни, много различни, екзотични неща или мерки, които да ограничат заразата“, заяви Околийски, който припомни, че за ограничаване на заразата Световната здравна организация препоръчва стандартния подход, както при сезонния грип, а създаването на специални изолатори като мярка е право и решение на всяка отделна държава. 

14 дни е латентният период за развитие на вируса и термокамерите не улавят повишена температура в този период, стана ясно още от думите на доц. Околийски. "Тоест, те са ефективни горе-долу в 25% от случаите."

„Аз вчера си дадох сметка, че много малко хора в България знаят как и колко време се мият ръцете, за да е ефективно и колко от нас го правят за 20-30 секунди (както следва да бъде - бел. ред.). И това трябва да се прави постоянно. И ако няма достъп до вода, да се прави с дезинфектант, който струва 1 левче във всяка аптека и след всеки контакт, докосване до друг човек, би трябвало да ползваме тези гелчета.“

"Включително маските, които, има някаква мания по носенето им - СЗО също не ги препоръчва при хората, които не проявяват симптоми, а само при хората, които са болни", допълни Михаил Околийски, според когото много малко хора са наясно, че носенето на маска изисква стриктна дисциплина и например след докосването ѝ, не трябва да имаме допир с очите и устата.

Доц. Михаил Околийски коментира фиксацията върху създаването на ваксина срещу коронавируса и направи аналогия с ваксината срещу сезонния грип. 

„Ваксина срещу сезонния грип има. И в България също. Колко хора са ваксинирани в България? Най-малко от целия Европейски съюз и даже Европа. Тоест, една ваксина, която съществува срещу един смъртоносен вирус, какъвто е сезонният грип, не се ползва. Сегашната ваксина може да има добър ефект срещу сезонния грип, който взима стотици жертви годишно, но тази ваксина не се ползва. Ако не променим начина си на мислене и превантивното си поведение, даже и да има ваксина за коронавируса, е спорно дали ще се ползва от всички хора.“

Хората подценяват важността на здравословния начин на живот – да щадят и пазят имунната си система, да не влизат в тежки рискове като тютюнопушене, алкохол, ниска физическа активност, обобщи доц. Околийски.

„Всичко това съсипва отговора на организма и към най-дребни заплахи от околната среда. Включително прекомерната употреба на антибиотици с причина и без причина. Това са вируси и антибиотиците не действат, а много хора, включително общопрактикуващи лекари, предписват антибиотици, без да направят антибиограма.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д. Бошнакова за НОЩ: Преекспониране на брифингите и ехидно отношение в ефир

„Беше сбъркана концепцията за начина, по който Националният оперативен щаб разговаря с нас." Това каза в предаването „Преди всички“ Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. „Всеизвестен факт е, че когато има криза, има и дефицит на вярна, адекватна и навременна информация. Имаше..

публикувано на 05.06.20 в 09:00
Безплатното тестване на белодробните функции е обект на множество кампании.

Все още няма кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от НЗОК

От години пациентските организации и лекарите се борят кисолородолечението в домашни условия за пациенти с белодробни болести да се заплаща от държавата . След десетки кръгли маси по темата резултат и до днес няма. От пациентската организация "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония" сигнализираха, че от 1 юни тази..

обновено на 04.06.20 в 12:55
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05