Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Примов: Когато хората с увреждания са оценени, те се чувстват значими

Десислава Караиванова: Изкуството е точка на претопяване на различията

Сдружението на творците с увреждания организира благотворителна изложба, търси помещение

Николай Примов и Десислава Караиванова
Снимка: Личен архив

Сдружението на творците с увреждания в България организира благотворителната изложба "Природа в интериор". Идеята е да се подкрепят хора с всякакви увреждания, които се занимават с всякакъв вид изкуство, с такава цел е учредено и самото сдружение, обясни пред „Хоризонт“ Десислава Караиванова.

Сдружението съществува от малко повече от две години. Идеята е да се помогне на творците с увреждания, като се популяризира тяхното изкуство и се организират събития, изложби, конференции. „За да могат да се чувстват по-пълноценно и то да стига до повече ценители“, посочи Караиванова.

„Трудно е, но също така е трудно да си проправиш път на улицата – това не спира никого да върви напред“, сподели пред „Хоризонт“ незрящият художник Николай Примов. „Аз две години и половина не съм излизал, освен през нощта. Не исках да се срещам с хора“, разказа за личния си опит той. „Трябва да им помогнем да излязат от тази апатия и да се чувстват значими. Творейки нещо, слагайки го в дадената галерия, продавайки го, намирайки хора, които да ценят това изкуство, те се чувстват значими вече.“

След като Николай изгубил зрението си, нарисувал Преподобна Стойна. „Така го почувствах. Работил съм преди катастрофата реставрации по църквите. Това почувствах.“

Затова той не се отказва. Освен че рисува, участва в десетки филми като статист. Появявал се е на екран редом до холивудската звезда Жан-Клод ван Дам. Играл е дори извънземно. 

„Адът е тук. Адът е това, че имаме политици, които са безразлични към човешките съдби. Това е адът. Нищо друго. Няма ад“, смята Николай Примов.

За настоящата изложба са получили запитване от социалното министерство. „Те изразиха желание от една страна да закупят картина, от друга страна да помогнат евентуално с помещение. Занимавайки се с творците с увреждания, ние трябва на първо място да имаме удобно, пригодено за това помещение, където те да могат да творят и да се социализират. Там ще се срещат с други хора, нови приятелства, което също може да ги измъкне от тази тъмнина, от този мрак в душите им. То е вид рехабилитация, вид терапия само по себе си“, разказа Десислава Караиванова, която наскоро е завършила психология.

Изкуството е точката, в която различията се претопяват, убедена е тя. „Както могат да рисуват хора, които не са с увреждания, така могат да рисуват, да правят скулптури или дори да снимат хора, които са с увреждания. Те виждат света около себе си по различен начин. Разбира се, на един човек с увреждания му коства много повече усилия да направи дадена картина или дадена скулптура.“

В една творба на човек с увреждания са вплетени много труд, постоянство, дори инат в добрия смисъл на думата, допълни Десислава.

Как рисува Николай Примов? „Всичко е вътрешно усещане. Всеки от нас го има усещането в себе си, но не всеки вярва в него“, признава той. Любими негови цветове са синьото и лилавото.

„Всъщност той използва тези цветове, които съответстват на настроението и на периода, в който се намираме. Имали сме мрачни периоди – картините почват да му стават мрачни, аз по това се ориентирам“, казва още Десислава Караиванова, която живее с Ники и го подкрепя.

Картините за изложбата са на художничката Десислава Янакиева.

Целия разговор с Десислава Караиванова и Николай Примов слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20