Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: При Гешев имаме повече екшън и по-малко професионализъм

За активността на прокуратурата да публикува СРС на ход е Съдебният инспекторат

Иван Брегов
Снимка: БГНЕС

"Виждаме много добре, че ако прокуратурата реши, един бизнесмен може да бъде съсипан в рамките на 24 часа. Методично и периодично – и казусът с Цветан Василев, и казусът с г-н Божков показват, че ако прокуратурата прецени, тя може да направи абсолютно всичко в рамките наистина на няколко часа". Това каза в предаването "Преди всички" юристът Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика.

"Имаме министър в ареста, но нямаме нито едно влязло в сила осъдително решение. Нека да изчакаме да влязат в сила осъдителни решения, след това да видим дали ще продължи да бъде така активен (Иван Гешев - бел. ред.) към хора, които са в изпълнителната власт в момента. Ние добре знаем, че прокуратурата започва да гони тези, които слязат от власт – досега такъв е бил принципът", посочи Брегов. 

"В самия профил на главните прокурори, които сме имали до сега, за първи път се явява кадър, който е по дух по-близък до Академията на МВР, отколкото до профила на конституционния съдия, профила на г-н Цацаров като наказателен съдия и председател на съд. Виждаме една много по-различна класа, един много по-различен замах. Ако преди правното поведение, правно релевантното процесуално такова е било все пак водещо, тук вече имаме повече екшън и по-малко професионализъм може би“.

ВСС да анализира поведението на главния прокурор във връзка с активността на прокуратурата да публикува записи от СРС с мотива, че това е в обществен интерес – за това призоваха вчера от Съюза на съдиите. Според Иван Брегов предварително ясно е, че в този ВСС няма мнозинство, което с решението си да сезира Инспектората за дисциплинарна проверка.

"Но, доколкото ми е известно, сигнал в Инспектората вече има подаден – той е от Инициативата "Правосъдие за всеки". Така че сега ще видим какво ще свърши Инспекторатът. Оттам нататък, след като преписката стигне във Висшия съдебен съвет, те не могат да подминат темата“.

Най-важната работа в момента трябва да я свърши Инспекторатът, подчерта Брегов. "ВСС няма правомощия да разследва. Той единствено може да сезира Инспектората, за да бъде извършена детайлна дисциплинарна проверка".

Относно разразилото се противопоставяне между президентството и прокуратурата по повод искането на главния прокурор за тълкуване на текст от Конституцията, касаещ държавния глава, както и за огласените записи и замесването на името на Румен Радев, Брегов коментира:

"Това производство е много спорно по своя характер и то е срещу лице, които има абсолютен имунитет. Този абсолютен имунитет изключва прокуратурата да се намеси, докато президентът изпълнява своите правомощия. Би следвало да има първо искане от Народното събрание, след това решение на Конституционния съд за отстраняване и след това е наред прокуратурата да започне каквито и да е процесуални действия. Тоест тя е некомпетентна в този случай, още по малко за изкарва СРС-та по медиите".

В България прокуратурата работи доста избирателно – както в ущърб на обществото, така и в ущърб на редовите прокурори, които съвестно си вършат работата, подчерта Брегов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите . Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11.00 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18