Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Разширяването на ЕС към Западните Балкани е приоритет

Еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи днес предложение, с което да придвижи напред процеса на присъединяване към ЕС, като го направи по-надежден, с по-силно политическо водачество, по-динамичен и по-предвидим, съобщиха от пресслужбата на евроинституцията.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи заяви: „Разширяването на ЕС към Западните Балкани е основен приоритет за Комисията. Работим по три направления. Първо, днес предлагаме конкретни стъпки за подобряване на процеса на присъединяване. Макар да укрепваме и подобряваме процеса, целта продължава да бъде присъединяването и пълноправното членство в ЕС. Второ и успоредно с това, Комисията твърдо поддържа препоръките си за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания и скоро ще предостави актуална информация за напредъка на тези две държави. Трето, в подготовка на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в Загреб през май, Комисията ще представи план за икономическо и инвестиционно развитие на региона“.

ЕК посочва, че процесът на присъединяване трябва да се основава на взаимно доверие и ясни ангажименти от страна на Европейския съюз и Западните Балкани. Надеждността следва да се засили чрез още по-силен акцент върху основните реформи, като се започне от върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и публичната администрация и икономиката на страните кандидатки.

ЕС все още иска да приеме балканските страни Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония, подчерта Вархеи. 

Комисията предлага да се увеличат възможностите за политически диалог и диалог по политиките на високо равнище, като се организират редовни срещи на върха между ЕС и Западните Балкани и се засилят контактите на министерско равнище. Освен това държавите членки следва да участват по-систематично в мониторинга и прегледа на процеса. Всички органи по Споразумението за стабилизиране и асоцииране ще се съсредоточат в много по-голяма степен върху ключовите политически въпроси и реформи, а междуправителствените конференции ще осигурят по-силно политическо водачество за преговорите.


Нова динамика в процеса

За да влее нова динамика на преговорния процес, Комисията предлага преговорните глави да се групират в шест тематични клъстера: основни теми; вътрешен пазар; конкурентоспособност и приобщаващ растеж; „зелена“ програма и устойчива свързаност; ресурси, селско стопанство и сближаване; външни отношения. Преговорите по всеки клъстър ще започват заедно (след като бъдат изпълнени критериите за отваряне), а не за всяка глава поотделно. Преговорите по основните теми ще започнат в самото начало на процеса и ще приключат последни, а напредъкът по тях ще предопределя цялостното темпо на преговорите. Времевата рамка между отварянето на клъстера и затварянето на отделните глави следва да бъде ограничена, за предпочитане в рамките на една година, като ще зависи изцяло от напредъка на реформите.

Комисията ще даде по-голяма яснота за това какво очаква ЕС от страните, обхванати от процеса на разширяване, на различните етапи от процеса. Тя ще поясни положителните последици, които напредъкът по реформите може да има, както и отрицателните последици, когато няма напредък.

Комисията се надява държавите членки да подкрепят предложението успоредно със започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания преди срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани в Загреб на 6-7 май. В подготовка на срещата на върха Комисията ще разгледа начини за подобряване на инвестициите, социално-икономическата интеграция и върховенството на закона за региона на Западните Балкани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК променя процеса на прием на нови членки на Евросъюза

Европейската комисия ще предложи промени в системата за прием на нови членки в ЕС, за да даде на настоящите страни от общността по-голямо участие в процес. Целта е да бъде успокоена Франция, която наложи вето на разширяването на блока, предаде Ройтерс...

публикувано на 04.02.20 в 13:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8..

публикувано на 29.03.24 в 07:57