Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт терапевтът Маги Пюскюлева: Изкуството предпазва и лекува

Магдалена Пюскюлева
Снимка: Личен архив

Всяко изкуство може да се използва и активно, и пасивно, казва Магдалена Пюскюлева - арт терапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства. Тя е автор на книгата „Силата на седемте изкуства – наръчник за тялото и душата", пише поезия, има самостоятелни изложби. Работи в областта на лечебното въздействие на изкуството.

Най-бързо терапевтичните резултати излизат наяве при пеенето, защото то е като комуникацията и много бързо достига до другия, посочи Пюскюлева в предаването "Нощен хоризонт". „А иначе седемте изкуства са рисуване, пеене, танци, фотография, литература, театър и кулинария.“

Изкуството намалява психичния стрес, който е бич на нашето време, допълва Маги Пюскюлева. Когато свалим стреса от ежедневието, много по-лесно можем да овладяваме нашите емоции и да работим осъзнато с мислите си.

„Защото каквото мислим, това изричаме. Думите стават действия, действията – характер, характерът – съдба. Тоест, каквото мислим, това се реализира. Нашите мисли стават реалност.“

Изкуството не само подпомага оздравителния процес, но предпазва от заболявания и премахва всякакви блокажи на ума и емоциите, които също разболяват. Болестта е симптом, убедена е Маги Пискюлева.

Когато тя самата започнала да пее, открила лечебната сила на песента. „Шест месеца пях и плаках на една и съща песен (на Хулио Иглесиас), до момента, в който тя ме излекува.“

Магдалена Пюскюлева  Снимка: Личен архив

Има ли подходяща музика за различни болестни състояния? „Открих лечебното свойство на песните точно през болестта. Преди години имах заболяване на щитовидната жлеза и когато започнах да се интересувам повече от психология и арт терапия, разбрах за себе си, че когато имаме потиснати, неизказани емоции и чувства, те всъщност блокират нашата гърлена чакра и оттам органът прави соматика и заболява, тоест болестта показва, че нещо при нас не е както трябва и то невинаги е само от тялото“, коментира Пюскюлева.

При лечебното пеене слушаме музиката и пеем на глас, няма значение вярно ли е или не е, уточнява тя. И допълва, че мнозина подценяват този лечебен ефект, но "това работи много дълбоко – освен гърлената, включваме и сърдечната чакра, където са събрани всичките ни емоции".

„Всичко е вибрация. Думите са вибрация. Цветовете са вибрация. Всичко е енергия и тя вибрира на определена честота. Когато ние излъчваме една честота, ние привличаме на тази честота хора, събития, ситуации, защити и болести. Винаги промяната е отвътре – когато искаме да променим нещо като събитие, първо трябва да променим себе си, нашето отношение към дадени места и много да внимаваме с мислите и думите, които изричаме, защото словото също е вибрация. Всяка буква е звук и въздейства на определени органи.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05