Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арт терапевтът Маги Пюскюлева: Изкуството предпазва и лекува

Магдалена Пюскюлева
Снимка: Личен архив

Всяко изкуство може да се използва и активно, и пасивно, казва Магдалена Пюскюлева - арт терапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства. Тя е автор на книгата „Силата на седемте изкуства – наръчник за тялото и душата", пише поезия, има самостоятелни изложби. Работи в областта на лечебното въздействие на изкуството.

Най-бързо терапевтичните резултати излизат наяве при пеенето, защото то е като комуникацията и много бързо достига до другия, посочи Пюскюлева в предаването "Нощен хоризонт". „А иначе седемте изкуства са рисуване, пеене, танци, фотография, литература, театър и кулинария.“

Изкуството намалява психичния стрес, който е бич на нашето време, допълва Маги Пюскюлева. Когато свалим стреса от ежедневието, много по-лесно можем да овладяваме нашите емоции и да работим осъзнато с мислите си.

„Защото каквото мислим, това изричаме. Думите стават действия, действията – характер, характерът – съдба. Тоест, каквото мислим, това се реализира. Нашите мисли стават реалност.“

Изкуството не само подпомага оздравителния процес, но предпазва от заболявания и премахва всякакви блокажи на ума и емоциите, които също разболяват. Болестта е симптом, убедена е Маги Пискюлева.

Когато тя самата започнала да пее, открила лечебната сила на песента. „Шест месеца пях и плаках на една и съща песен (на Хулио Иглесиас), до момента, в който тя ме излекува.“

Магдалена Пюскюлева  Снимка: Личен архив

Има ли подходяща музика за различни болестни състояния? „Открих лечебното свойство на песните точно през болестта. Преди години имах заболяване на щитовидната жлеза и когато започнах да се интересувам повече от психология и арт терапия, разбрах за себе си, че когато имаме потиснати, неизказани емоции и чувства, те всъщност блокират нашата гърлена чакра и оттам органът прави соматика и заболява, тоест болестта показва, че нещо при нас не е както трябва и то невинаги е само от тялото“, коментира Пюскюлева.

При лечебното пеене слушаме музиката и пеем на глас, няма значение вярно ли е или не е, уточнява тя. И допълва, че мнозина подценяват този лечебен ефект, но "това работи много дълбоко – освен гърлената, включваме и сърдечната чакра, където са събрани всичките ни емоции".

„Всичко е вибрация. Думите са вибрация. Цветовете са вибрация. Всичко е енергия и тя вибрира на определена честота. Когато ние излъчваме една честота, ние привличаме на тази честота хора, събития, ситуации, защити и болести. Винаги промяната е отвътре – когато искаме да променим нещо като събитие, първо трябва да променим себе си, нашето отношение към дадени места и много да внимаваме с мислите и думите, които изричаме, защото словото също е вибрация. Всяка буква е звук и въздейства на определени органи.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Символите на кирилицата и глаголицата са изписани на двете стени на подлеза на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Патриарх Евтимий“ във Варна.

Искрици от голямото огнище на българския език

Буквите са онези светли нишки, които могат да ни свържат с България дори да сме на хиляди километри. Доказват го видеопосланията на стотици деца от общностите ни зад граница, които се включиха във виртуалния форум „Голи са без книги всички народи“ , организиран от вицепрезидента Илияна Йотова по повод Деня на българската просвета и култура и на..

публикувано на 25.05.20 в 16:27
Читалището в Чепеларе

С мартеници и дарения обновяват читалището в Чепеларе

Родолюбиви родопчани обновиха читалището в Чепеларе със средства от ръчно изработени мартеници в дните на извънредното положение. Любовта към род, традиция и съхраняване на културното наследство обединява десетина читалищни дейци, сред които и деца, да изработят над 2000 мартеници. "Всичко се случи така, че през 2017 създадохме кръжок по..

публикувано на 25.05.20 в 14:58
Анна Спасова и Димитър Спасов

Анна и Димитър Спасови представят миналото чрез занаяти

Двама свищовлии са посветили живота си на мисията да представят историята по нетрадиционен и интересен начин. Анна и Димитър Спасови, създатели на клуба за исторически възстановки „Дукс Антика“, показват живата история чрез различни демонстрации на бита и занаятите на предците ни . Анна и Димитър Спасови са свищовлии, семейство на средна..

публикувано на 25.05.20 в 14:32
Национален музей на образованието в Габрово

Как е изглеждало първото българско светско училище в Габрово

Преди 185 години в Габрово отваря врати първото българско светско училище. Паметта на родното образование - от създаването на писмеността до съвремеността, съхранява Националният музей на образованието в града. Първото светско училище по българските земи е създадено в Габрово преди 185 години, по волята и с даренията на възрожденеца..

публикувано на 25.05.20 в 14:13
Пламен Войков и Георги Войков

Вълна от съпричастност за Пламен Войков от Троян

На 5  май в предаването "Рано в неделя" по програма „Хоризонт“ на БНР излъчихме репортаж за 27-годишния Пламен Войков от Троян, който се нуждае от животоспасяващо кръвопреливане всеки месец . Тогава семейството на Пламен, което живее в изключително тежко - както в здравословно, така и във финансово отношение, беше изправено и пред проблема да осигури..

публикувано на 24.05.20 в 17:23

The Covid Art Museum - въображението никога не е под карантина

Копнежът за свобода е най-силно изразеното чувство в цяла Европа . Това е усещането на Дилай Йеман, която последна се присъединява към екипа на The Covid Art Museum . Заедно с още трима творци Дилай избира картини, анимации или кратки видеоклипове, които да станат част от експозицията на първия дигитален музей, създаден по време на пандемията..

публикувано на 22.05.20 в 17:25
Софийската джамия

Празникът Рамазан Байрам обединява мюсюлманите

В неделя над 1 милиард и половина души по света ще посрещнат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, предшестван от едномесечен период на пост и милосърдие. По традиция честванията продължават три дни, в които вярващите отварят домовете си за роднини и приятели. Празникът Рамазан Байрам е известен с богато отрупаните трапези, около които..

публикувано на 22.05.20 в 12:51