Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изследователи от БАН дигитализираха архивите на 13 от литературните ни класици

Проектът огласява малко известни факти и връзки от книжовния ни живот

Снимка: БГНЕС

Екип от БАН надгради проект за дигитализация на литературни архиви на български класици. "Смесна китка от български литературни факти" е продължение на друг проект, завършил през 2016 година, чиято цел е била да дигитализира архивите на наши класици, общо над 200 хиляди единици. 

„Съвместно със Столична библиотека и Националния литературен музей дигитализирахме целите архиви на 13 български литературни класици. Всичко - става въпрос за писма, ръкописи, снимки. Имаше неща, например свързани с Петко Рачов Славейков, които не бяха отваряни от 19 век, не бяха поглеждани в неговия архив неща оттогава, откакто са прибрани“, разказа пред "Хоризонт" Иван Христов - главен асистент в Института за литература при БАН, поет, музикант и литературовед.

Иван Христов
Първият проект - „Българската литературна класика – знание за всички“ отваря врата към неизвестни за широката публика детайли от живота на класиците ни. Така всеки, който се интересува, вече може да надникне в света на тези литературни фигури. „Има дори 3D изображения на предмети, принадлежащи на писателите“, каза Христов в предаването "Изотопия".

Като естествено продължение на този първоначален проект идва интересът на учените към богатия материал, свързан с любовните отношения на българските писатели. Така се появява секцията "Пътищата на писателите из любовта". Друг от разделите в "Смесна китка от български литературни факти" е посветен на пътищата на писателите из познанието. 

„Беше много интересно да разберем, че големият български писател Димитър Димов, авторът на „Тютюн“, на „Осъдени души“ и „Поручик Бенц“, всъщност има откритие на световно ниво в областта на ветеринарната медицина. Неговата дисертация е на тема формата на биволските прешлени. Ние сме я дигитализирали. И редица още други любопитни материали за българските класици.“

Снимка: БГНЕС

Като най-силни лично за него Иван Христов посочи любовните истории на Яворов, на Боян Пенев с Дора Габе и Елисавета Багряна, както и на Вапцаров и Бойка Димитрова, на Пенчо Славейков и Мара Белчева.

„Например малко известен факт е, че има любовни отношения между Яворов и Дора Габе. За Яворов и Мина всички знаем, за Яворов и Лора всички знаем – за тяхната фатална връзка. Интересен факт, свързан с Лора, е този, че когато Яворов прави предсмъртна редакция на своята поезия, „антология“ на своята поезия преди края на живота си, той задрасква заглавието на стихотворението „Стон“ и слага ново заглавие – „На Лора“. Може да се каже, че любовното чувство става най-силно у него след смъртта на Лора“, поясни Христов.

Снимка: БГНЕС

„За мен беше много интересно да разбера, че Вапцаров, който е кръстен протестант – неговата майка произхожда от протестантската традиция (в Банско има и до днес такава общност), но за да може да сключи брак с Бойка…Има такива изследвания, аз лично съм чел, за християнската основа на творчеството на Вапцаров. Между комунизма и християнството има много общи неща. При него вече тя се е трансформирала от вярата в Христос към вярата в комунистическата идея. Интересното е, че той се отказва от това в името на любовта, той се отказва от тази традиция, протестантска - приема православната вяра, за да може да сключи църковен брак с Бойка.“

Снимка: БГНЕС

По времето на социализма историите на Яворов с Мина и Лора и историите на Боян Пенев с Дора Габе доста са били подигравани, подчерта литературоведът. „Смятало се е, че тази фриволност е била характерна за упадъчното буржоазно общество. Известно е вечното съперничество между Дора Габе и Елисавета Багряна – тези две големи поетеси през целия си живот са си разменяли различни мъже. Вероятно това е било някаква форма на доказване при тях. И когато Яворов пренебрегва Дора Габе (това също е интересно и малко познато, редица изследователи свързват заглавието на нейната стихосбирка „Теменуги“ с едноименното стихотворение на Яворов), когато Яворов пренебрегва Дора Габе заради срещата си с Мина, която е била любов от пръв поглед, малко след това Дора Габе среща Боян Пенев и връзката между тях е също така силна и вдъхновяваща.“

Противно на наложилото се мнение, Елисавета Багряна не е „откраднала“ Боян Пенев от Дора Габе, допълни Иван Христов. Трагичната кончина на Боян Пенев при операция от апендицит пък слага край на любовния триъгълник. Цикълът „Бретан“ и цикълът „Реквием“ на Багряна са вдъхновени от любовта й към Боян Пенев.

Още любопитни детайли от архивите - в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25