Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Герганова: Комисията по хазарта преценява дали рекламите нарушават закона

Снимка: БГНЕС

Въпреки, че Законът за хазарта забранява рекламата на хазарта, допуска изключения, които касаят наименованията на игрите, техните правила и печалбите, очевидно в обществото остава впечатление, че с тези изключения се злоупотребява.

Това каза за БНР председателят на Управителния съвет на Националния съвет за саморегулация - неправителствена организация, в която членуват рекламодатели и телевизионни оператори - Ели Герганова. Тя изтъкна, че Съветът е кореспондирал с Комисята по хазарта заради телевизионните реклами, представящи победителите от различни хазартни игри.

„Отговорът на комисията тогава беше, че те не намират закононарушение. Доколкото разбирам, подобни запитвания са имали и от СЕМ. Със същия резултат. При това положение на нас ни оставаше единствено да предлагаме тези излъчвани реклами да се придържат максимално към Националния етичен кодекс“.

Комисията по хазарта на практика е единствената институция, овластена да прецени има ли нарушение на закона, обясни Герганова и допълни.

„В последните една-две години големите оператори – хазартните игри – се е присъединиха към Националния съвет за саморегулация и много често, а една част от - тях дори редовно, искат предварителен преглед на рекламите си от гледна точка на етичните правила“.

Това е довело до опити да не се подбужда хазартно поведение сред децата чрез поява на популярни лица в рекламите. Определянето на часовете на излъчване на тези реклами обаче:

„За съжаление е извън обхвата на Националния съвет и би следвало да бъде в обхвата на Закона. Ние се грижим за съдържанието на рекламите, а колко и къде да се излъчва, това вече е извън нашия обхват. Би следвало за това да се грижи СЕМ“.

В Кодекса на Националния съвет за саморегулация има специален сектор, касаещ хазартните игри. Такива има „във всички европейски държави, където хазартът е разрешен“, а българските правила са взаимствани тези в Германия, допълни тя. Основната им цел е да не се създава впечатление, че финансовите и социални проблеми на хората могат да се решават чрез участие в хазартни игри.

Според Герганова правилата в момента са достатъчно рестриктивни и пътят към ограничаване на рекламите е саморегулация, но тя е процес 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън  България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ...

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за боря на животните, които могат да бъдат изведени на паша по високите части на националните..

публикувано на 24.04.24 в 10:20
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е недопускане в дневния ред на точка за вот на недоверие към служебния кабинет. По думите на Костадинов..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34