Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва информационна кампания в подкрепа на жените с репродуктивни проблеми

Д-р Георги Вакрилов: Изчерпването на яйчниковия резерв е безсимптомно

Лабораторно изследване дава индикация за репродуктивната перспектива, добре е всяка жена на 30 да си направи

Д-р Георги Вакрилов
Снимка: Евелина Стоянова

„В момента имам две пациентки, които нямат 30 години и са с абсолютно изчерпан яйчников резерв, без да има абсолютно никаква причина за това.“ Така изглежда ежедневието на д-р Георги Вакрилов, началник сектор „Асистирана репродукция“ в Клиника „Репродуктивно здраве“ в болница „Майчин дом“.

„Все повече и повече имаме пациентки, на които яйчниковият резерв драстично спада не тогава, когато е нормално – някъде от 37 години нататък, а доста по-рано“, коментира д-р Георги Вакрилов пред „Хоризонт“. Затова специалистите съветват жените „да не отлагат репродуктивните си задачи“, вместо да дават години наред приоритет на професионалните си дела. 

Докато репродуктивните функции на мъжа могат да се осъществят и в по-напреднала възраст, при жените това е ограничено във времето, уточнява д-р Вакрилов.

Д-р Георги Вакрилов

Към петия месец от ембрионалното развитие момичето има няколко няколко милиона яйцеклетки, при раждането те са милион, а към пубертета остават около 400 хиляди. „Тоест, една жена в репродуктивната си възраст около 30 години – между 15 и 45, прави около 360 овулации, по 12 на година. Може малко повече, малко по-малко, да кажем около 400. Типично е, че във второто десетилетие на живота тя е на върха на репродуктивните си възможности – от 18 докъм 30 години. След това репродуктивният потенциал започва да спада.“

Макар и безсимптомно, след 37-мата година на жената този потенциал рязко се свива, отбелязва специалистът. „И към 40-42 години тотално изчезват. Лошото е, че тези 37 години невинаги са 37. В добрия вариант това става чак след 40, но има много случаи, когато става и преди 37 години. Типично е, че в голям процент от случаите няма абсолютно никакви предвестници и симптоми.“

Толкова много неща има в тоя свят – искам да ги видя, преди да се затворя в един апартамент с бебе“ – така изглеждат част от мотивите на жените да отлагат първото раждане, изтъква д-р Георги Вакрилов. „Моят съвет: най-хубаво се виждат нещата на тоя свят с децата, когато си заедно.“

Сред рисковите фактори за по-ранно изчерпвате на яйчниковия запас са хроничното тютюнопушене, свръхтеглото, операционни интервенции за отстраняване на част от яйчник, химиотерапия.

„Когато бяхме студенти и учехме гинекология, казваха, че ако ражда над 30 години за първи път, жената е възрастна първескиня“, спомня си д-р Вакрилов и допълва, че има добри и не толкова скъпи изследвания, с които жените могат да се информират за яйчниковия си резерв, преди да стане късно и да научат това по болезнения начин.

„Общодостъпни са, които биха могли да дадат информация на една жена какви са й репродуктивните възможности и какъв е потенциалът във времето, колко време може да чака. Лошото е, че ние изследваме тези неща тогава, когато дойдат тези жени вече с наболелия проблем.“

Специалистът съветва изследване на яйчниковия резерв да си направи всяка жена, навършила 30-35 години.

„Ако всичко е наред и има потенциал за тия яйчници да работят още години, може спокойно живее, да си прави кариера, да пътува и т.н. Но ако се окаже, че въпреки липсата на каквито и да е симптоми, този яйчников резерв е намалял – да побърза!“

Тази информация не е достатъчно популярна, за да може да достига до повече жени и то в по-ранна възраст, отбеляза в предаването „Рано в неделя“ Галя Георгиева, която лично е преживяла проблема и има близнаци благодарение на специализирана медицинска намеса.

Никога не съм си мислела: „Точно на мен ли ще се случи“ и „защо точно на мен“. Наистина съм отлагала във времето това събитие в живота, поради значителни и не така значителни, вече сега погледнато, причини. В крайна сметка нищо не пречи и нищо не коства да се направи едно изследване, което отнема минути, не е болезнено, но дава информация за този яйчников резерв. И тогава жената може да прецени как да си развие живота.“ 

Пейо Пеев от група „Спринт“ е приел като лична кауза огласяването на проблемите на жените с репродуктивни проблеми. Част от инициативата е набирането на песни за поп и рок фестивала „София“.

Пейо Пеев и Галя Георгиева

„Даже една моя песен се записа – „Дете за мечта“, специално за тази кампания. Откриваме кампанията за набиране на песни в конкурса за нова българска песен. Целият фестивал подкрепя тази информационна кампания. Надяваме се, че ще помогнем на много млади момичета да чуят за нея.“

„Заглавието, което сложихме – „Да сверим биологичния си часовник“, смятаме, че наистина ще алармира“, подчертава Галя Георгиева.

Кампанията е получила подкрепата на Столичната община и много неправителствени организации, една от които е „Мечта за дете“. Предстои разпространяването на информационни брошури по темата в здравни и социални структури.

Още информация по темата - в звуковия файл.
Снимки: Евелина Стоянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39