Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Написана от ученици история на математиката възкресява античното познание

Лъчезар Томов: Математиката е забравен класически език

За да има развитие на науката в една държава, трябва хората да искат да се занимават с изследвания

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

Научен труд на група ученици на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ ще излезе и на хартиен носител, след като вече има популярна онлайн версия. В интернет учебникът вече е свален над 7 хиляди пъти.

„Видях колко четимо и разбираемо става, когато участват ученици. Стимулирах всички да участват и се включиха 30 от 80 деца. От тези 30 - 15 бяха оригинални, другите пак бяха хубави и получиха децата отлични оценки за това, което са разбрали, но просто не бяха оригинални работите. Тези 15 оригинални работи ги включих в книгата“, обясни в предаването "Хоризонт до обед" д-р Лъчезар Томов, преподавател по математика, научен редактор и съставител на книгата.

"За мен това не е учебник, а изследователски труд, тъй като с моите ученици сме правили неща за първи път в България“, допълни той и даде примери с труд на Нютон, който е труден за четене и разбиране или пък статия за безполезните числа. Има и две есета от конкурса „Ролята на математиката в античната философия и култура“.

„Тоест тази книга се опитва да вплете в една мрежа история, философия, математика, физика, астрономия, седемте класически изкуства. Истинското класическо образование на древността да го възстанови в една книга“, каза преподавателят.

„Има пазар за това. В България не е правено никога такова нещо. Няма книга, правена с ученици. История на математиката мисля, че е издавал математик от Варна, но това са апокрифни издания.“

Опитваме се да създадем математическа култура, допълва преподавателят, според когото, за да има развитие на науката в една държава, трябва хората да желаят да се занимават с изследвания. 

"Математиката за мен е един от класическите езици, който просто е забравен. Всъщност е по-лесен от латинския и гръцкия, тъй като няма никакви изключения. Тя е нещо като гръбнак на всички науки. Много философи, творци като Да Винчи казват, че има наука дотам, докъдето има математика, тоест начин, по който да изразиш закономерности“, коментира Лъчезар Томов.

При избора си да отиде да преподава в Класическата гимназия, Томов си давал сметка, че много от учениците там са решили да избягат от математиката. „И реших да не могат да избягат, да срещнат своя най-лош кошмар. Исках да отида при деца, които са по-свободолюбиви, по-творчески настроени, но и по-уплашени от този предмет и да експериментирам (аз съм изследовател, аз съм учен) - исках да видя какво мога да направя с тях. Там, където е трудно, но същевременно има голям потенциал да се случи нещо“, разказа Томов.

„Това са деца с много таланти – музика, пеене, рисуване, пеене, литература, четат много книги. За мен, да кажем, проблем с дисциплината е било, когато някой е отворил книга в моя час и чете по друго, която книга и аз бих искал да прочета“, изтъкна преподавателят.

Лъчезар Томов си има собствена дефиниция за знание. „Разликата между знание и информация е, че знанието е система, която произвежда нова информация. Един човек знае математика, когато може да си извежда сам закономерностите. Умение да се създава нещо ново – това означава да знаеш. Защото математиката не е свързана със запомняне.“

Математиката по гръцкия модел е къща – нямаш ли основите, след това тръгва все по-зле, припомня Томов. „И се получава раздалечаване на нивата между учениците, в зависимост от това как са тръгнали още в първи клас.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20