Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дядо Георги от Подгумер има рецепти за хубав суджук и домашно вино

Снимка: БНР

Срещаме дядо Георги Михайлов от софийското село Подгумер на празник на зимните традиции в съседното село Требич.

На трапезата с питка, баница и хубавото вино дядо Георги черпи с домашен суджук и споделя рецептата. „Суджука го правя по следния начин: телешко 70%, свинско 30% и мерудии – кимион, сол, черен пипер. Гледам да е от хубав материал – месата да са чисти, хубави, домашни.“

Лозята в селото не са много, но си правят вино – бяло и червено. „Март месец ги подрязваме. Поливаме на всички лози по малко, за да има голяма рожба“, допълва Георги Михайлов.

Хубавото вино се прави с настроение - трябва да си много весел, за да го правиш с удоволствие, убеден е дядо Георги. Ако пък се случи да има и слънчево време, тогава и виното става хубаво, допълва той и съветва: трябва да отлежи най-малко 40-50 дни, защото „тогава вече виното вече не е болно“. А вкусът на хубавото вино е леко тръпчив - като го пийнеш, леко да нагарча. 

Дядо Георги и репортерът Евелина Стоянова  Снимка: Асен Великов

"Правим курбан на 26 декември винаги всяка година. Събираме се цялото село. Мачове хубави провеждаме на стадиона. Спазваме някои хубави традиции, стари", описва още живота в Подгумер Георги Михайлов.

В Подгумер все още си имат радиоточка, която "огласява цялото село.“

Георги Михайлов Георгиев е собственик на малка ферма. Отглежда кокошки, зайци и пуйки. Негова спътница в живота е Виолета Георгиева. В работата в малката ферма му помага и зетят Методи.

Майсторът на суджука е известен с гостоприемството си, а пристъпилите прага му гощава предимно с домашно приготвени деликатеси. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.