Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дори тъгата извор е на радост - поетична вечер, посветена на любовта и виното

Снимка: архив
Докле е младост, златно слънце грей,

сърцето златни блянове лелей.

Докле е младост, леко път се ходи

и леки са световните несгоди.

Докле е младост, всичко е шега;

не хвърля сянка на сърце тъга;

дори тъгата извор е на радост —

докле е младост, ах, докле е младост!

В къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в столицата Националният литературен музей организира днес литературно-музикална вечер, посветена на любовта и виното.

„Дори тъгата извор е на радост“ – стих от „Докле е младост“ на Пенчо Славейков е мотото на предстоящата вечер, на която ще прозвучи съвременната българска лирика.

„Радвам се, че в нашето време страшно много хора се обръщат към словото, към високото слово, пишат /…/ Хубавото е, че има и прекрасни български поети, някои от които ние сме поканили тази вечер като Недялко Йорданов, Надежда Захариева, Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Боян Ангелов, Ивайло Диманов, да не ги озброяват. Всички ще покажат своите творби“, разказа пред БНР поетът и директор на Националния литературен музей Атанас Капралов, който покани слушателите да станат част от поетичния спектакъл.

„Нашите вечери привличат публика, която търси контакт с високото слово“, отбеляза Капралов и допълни, че тази вечер поетите ще представят и стари, и нови стихотворения:

„Публиката иска да чуе и нещо, което е известно, нещо, което знае. Но докосването до самия поет, до живия поет е много специално и аз съм забелязал, че основно на поетически вечери се продават много книги. Поезията според мен се възражда, поне в България в последните години и ние, освен че сме производители на прекрасни вина, от моите контакти с чуждестранни гости и писатели съм стигнал до извода, че българската поезия днес е наистина на много високо ниво. Сигурен съм в това и вярвам, че довечера ще прозвучат едни от прекрасните съвременни любовни стихове от нашата поезия“. Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.