Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразените с вируса Covid-19 в континентален Китай са близо 64 000 души

| обновено на 14.02.20 в 10:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на заразените с новия коронавирус Covid-19 в континентален Китай вече е близо 64 хиляди души. Жертвите на заразата са 1 380, а излекуваните почти 7 хиляди. 

Мерките, които се предприемат в Европа

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви пред Дойче Веле, че усилията за овладяване на заразата с Covid-19 в Европа дават резултат, но предупреди, че нещата могат да се влошат рязко преди да се подобрят.

След срещата в Брюксел на европейските здравни министри той посочи, че Берлин е участвал в координирани действия с партньори от Европейския съюз за борба с разпространението на коронавируса.

На срещата министрите обсъдиха мерки по отношение на пътуванията, които същевременно гарантират свободното движение в рамките на Съюза - така гласи съвместното им изявление.

"Засега това е просто регионална епидемична криза в Китай, но трябва да сме сигурни, че тя няма да се превърне в пандемия от световен мащаб", каза Шпан.

Германия досега е регистрирала 16 случая на заразени с новия коронавирус на своя територия, като 14 от тях са свързани с немско-китайска компания за авточасти в Бавария.



Случаите на заразени с Covid-19 не нарастват драстично, въпреки големия скок в китайската провинция Хубей, съобщи Световната здравна организация.

Единственото изключение е круизният кораб край Япония, където беше съобщено за 44 нови случая. С тях общият брой заразени на борда става 218. СЗО отбелязва, че няма значителни промени в модела на смъртността или тежестта на заболяването, причинено от коронавируса.

На пресконференция заместник ръководителят на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай съобщи, че над 1 700 медицински работници в страната са се заразили с новия коронавирус, шест от които са починали.

Круизният кораб

Коронавирусът продължава да се разпространява извън Китай

Междувременно властите в Сингапур съобщиха за най-голямото увеличаване за едно денонощие на броя на заразените с Covid-19, като с осемте нови случая носителите на вируса в страната стават 58, предаде Ройтерс.

Според съобщението на здравното министерство новите заразени са били в контакт с досегашните. От 58-те носители на вируса 15 са оздравели и са изписани, а седем още са в критично състояние.

В Япония вчера бе регистриран първият смъртен случай от заразата, съобщи ТАСС. Министърът на здравеопазването Кацунобо Като каза, че 80-годишна жителка на префектура Канагава е постъпила преди няколко дни в болница, където е починала. След смъртта ѝ е било установено, че е била заразена с коронавируса.

Властите в руския град Санкт Петербург съобщиха снощи пред медиите, че 34-годишна жена, поставена под карантина след пристигането си от Китай със симптоми на грип, е избягала от болницата, предаде ДПА. По данни на СЗО извън Китай има общо 447 случая на заболели в 24 страни, както и двама починали.
Вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че "са дълбоко загрижени" за възможния ефект на разпространението на болестта в Северна Корея, която досега не е обявила нито един случай. Вашингтон е готов да улесни помощта от американски и международни хуманитарни организации, при необходимост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато според източници от "Хамас", двамата ще обсъждат войната в Ивицата Газа. Лидерът на..

публикувано на 20.04.24 в 16:36
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев. Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.  Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще бъдат отчетени резултатите по проекта. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. Това беше..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На фокус през цялата седмица беше най-вече Близкият Изток, тъй като бушуващият и без друго конфликт между..

публикувано на 20.04.24 в 15:52

Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление. През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора , те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са..

публикувано на 20.04.24 в 15:42

Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Ученици, студенти, деца и родители посрещна Физическият факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Поводът за отворените врати беше 135 години от старта на преподаването на физика. Професор Георги Райновски, декан на факултета каза: "В момента ние седим в международните класации някъде на около място 300-400, като в Софийски..

публикувано на 20.04.24 в 15:40