Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 милиона лева ще струват машините за гласуване

Снимка: БГНЕС-архив

Около 30 милиона лева ще трябва да даде държавата за осигуряване на машините за гласуване, показват предварителни сметки на правителството.

Една машина за гласуване ще струва колкото един лаптоп, среден клас, или под 2000 лева, а трябва да се поръчат 15-20 хиляди машини. Тези предварителни данни представи пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев.

Има няколко детайла, които могат да променят цената, обясни той.

„Още от есента на миналата година правим пазарно проучване, което не е много лесно. Защото няма европейски опит, с който можем да се съобразим… Допълнително ситуацията се усложнява с оглед на ситуацията в Китай. С каквито и компоненти да се асемблира, сглобява машината, част от тях се произвеждат в Китай“, каза той.

„От една страна ние може да натискаме за по-ниска цена предвид големия брой машини, които ще се поръчат – при всички случаи между 15 и 20 хиляди. Те трябва да бъдат повече от броя на секциите. Първата причина - ако някоя машина дефектира, тя трябва да може да бъде подменена. Втората – има големи секции, в които гласуването само на една машина би забавило изборния процес и вероятно ще се наложи инсталирането на две или три машини“, каза вицепремиерът.


Дончев отново повтори тезата си, че ако има машинно гласуване, трябва да отпадне хартиената бюлетина, макар да призна, че не е възможно цялостно отпадане на бюлетината.

„Темата за хартиено гласуване е валидна за секциите в чужбина. Там анализът показва, че транспортиране на машини е трудно, не винаги възможно. Темата с малките секции – там има редица притеснения за секции с под 300 гласоподаватели, но при всички случаи ще се случи това, което пише в кодекса, това ще направим“, каза Дончев.

Правителството не е готово да въведе машинното гласуване и не прави нищо за тази промяна, заяви на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Вие не можете и няма да си мръднете пръста да купувате каквито и да е машини, докато парламентът не промени отново Изборния кодекс. Колко време ще отнеме това?“, допълни тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов: За следващите парламентарни избори - машина за гласуване във всяка секция

За следващите парламентарни избори във всяка избирателна секция да има машина за гласуване . Това разпореди премиерът Бойко Борисов, след като правителството одобри решение да се влезе в координация с Централната избирателна комисия.  Редовни..

обновено на 12.02.20 в 15:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

За 2023 година са регистрирани 440 трудови злополуки

5 са тежките трудови злополуки станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки пряко свързани с дейността на пострадалите служители. Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново..

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от..

публикувано на 28.03.24 в 15:56